Észak-Korea: A katonai együttműködés Oroszországgal alaptalan, közhelyes pletyka

2024. október 22. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ közgyűlésén reagált Észak-Korea hivatalos képviselője arra az értesülésre, hogy az ország katonákat küldene Oroszország oldalán Ukrajna ellen – írja a Newsweek.

„Ami az Oroszországgal közös úgynevezett katonai együttműködést illeti, a delegációm nem érzi úgy, hogy kommentálnia kellene ilyen alaptalan, közhelyes pletykákat, melyeknek annyi a célja, hogy beszennyezzék a Koreai Köztársaságot, és aláássák két szuverén ország legitim, barátságos és kooperatív viszonyát” – hangzott el.

A dél-koreai titkosszolgálat szerint mintegy 1500 északi katona már meg is érkezett Oroszországba, egy részük a különleges egységektől. Dél-Koreával együtt több nyugati ország régóta azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyverszállítással segíti Oroszország háborúját. Egyes déli források szerint akár 12 ezer észak-koreai katonát is a frontra küldhetnek.

Hétvégén napvilágot látott egy olyan videó, amin észak-koreai katonák feltehetőleg orosz kiképzőtáborokban átveszik az egyenruháikat és felszerelésüket. A CNN birtokába jutott egy oroszul és koreaiul írt kérdőív is, ami a katonák megadták a méreteiket. Erről itt írtunk bővebben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető még júniusban írt alá államközi szerződést, aminek védelmi záradéka is volt: ha valamely felet agresszió éri, a másik segít neki. A múlt héten került a duma elé a törvényjavaslat a szerződés ratifikációjáról.

Hétfőn Dél-Korea bekérette az orosz nagykövetet a szöuli külügyminisztériumban, miután napvilágot látott, hogy az ellenséges Észak-Korea katonái orosz kiképzést kapnak, és állítólag bevetik őket az ukrajnai háborúban.

Csoma Mózes Korea-szakértővel nemrég beszélgettünk a Korea-közi helyzetről, valamint az Oroszország és Észak-Korea közti viszonyról, segítségnyújtásról, államszerződésről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!