Észak-koreai katonákat videóztak le egy oroszországi kiképzőbázison

2024. október 20. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-koreai katonákat videóztak le, akik feltehetően egy oroszországi kiképzőtáborban veszik át a felszerelésüket és az egyenruhájukat, írja a CNN. A dél-koreai hírszerzés korábban azt közölte, hogy információik szerint Észak-Korea 1500 katonát adott Oroszországnak, hogy aztán Ukrajnában vessék be őket.

Az egyik kiszivárgott felvétel rossz minősége nem lehet tökéletesen érteni a katonák beszélgetését, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy koreaiul beszélnek. A CNN birtokába jutott egy oroszul és koreaiul írt kérdőív is, ami a katonák megadták a méreteiket.

Egy másik videón a Kínához közeli oroszországi Szergejevkában lévő kiképzőtáborban masírozó katonák szerepelnek. A felvételen valaki oroszul beszél, és azt mondja, hogy „nem filmezhetjük őket”. Majd pedig arról beszél, hogy:

„többen vannak, több millió van belőlük. Itt az erősítést. Ez csak a kezdet.”

Nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva a Kyiv Independent korábban azt írta, hogy 10 ezer észak-koreai katona vezényeltek Oroszországba. Észak-Korea már jó ideje segíti Oroszországot felhalmozott rakétáiból, töltényeiből küldött szállítmányaival. Ezek minősége kérdéses ugyan, mennyisége miatt azonban így is érdemi segítség Moszkvának, ezt jelzi az is, hogy az orosz elnök a nyáron Phenjanba látogatott. Vlagyimir Putyin előtte hatalmának legelején, 2000-ben járt a zárt kommunista rezsimben vezetett országban, amelyet szovjet vezetők viszont sosem látogattak meg.

Az akkori megállapodások átfogó stratégiai partnerségről szóló dokumentumot is tartalmaztak, ez a héten került az orosz parlament elé. Ez a kölcsönös katonai segítségnyújtást is magában foglalja, vagyis megteremtődött a jogi alapja annak, hogy Észak-Korea katonákat küldjön Oroszországba.

A napokban Oroszország katonai szövetséget köt Észak-Koreával. A szerződés kimondja, hogy ha az egyik felet egy másik állam vagy több ország fegyveresen megtámadja, és háború tör ki, akkor a másik fél azonnal katonai és egyéb segítséget nyújt neki, minden rendelkezésre álló eszközzel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!