Orosz luxusautót kapott Putyintól Kim Dzsongun, akivel új alapú kereskedelmi szerződést köt Moszkva

2024. június 19. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Megdicsérte Vlagyimir Putyin az épülő, szépülő Phenjant, amelyet utoljára az orosz elnök hatalma kezdetén, 2000-ben látott. Mostani, Észak-Koreában tett látogatása nagyon más körülmények között zajlik. A zárt kommunista rezsimben élő Észak-Korea nukleáris atomprogramja miatt csaknem két évtizede néz szembe nemzetközi szankciókkal – amelyeket Oroszország egyetértésével, az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntésére hoztak és újítottak meg többször – Oroszországot pedig Ukrajna megtámadása miatt értek el nemzetközi szankciók.

Putyin magyar idő szerint szerda délre már túl volt Kim Dzsongunnal egy négyszemközti találkozón, majd egy másfél órás, kiterjesztett küldöttségek végigvitt tárgyaláson. Ennek eredménye egy olyan kereskedelmi megállapodástervezet, amely az orosz elnök reményei szerint új alapokra helyezik a két ország kereskedelmi kapcsolatait. Észak-Korea lehetőségei ebben a szankciók miatt meglehetősen korlátozottak, jelentős részben illegális kereskedelemből származnak a bevételei, a legális területen pedig egyébként is rendkívül erős szálakkal Kínához kötődik. Meglepően nagy szerepe van például rajta keresztül az emberi haj globális exportjában.

Imperialisták elleni küzdelem, ajándék luxusautó

A TASZSZ tudósítása szerint a megállapodással kapcsolatban elhangzott, hogy új alapokra helyezve alakítja majd a hosszú távú kapcsolatokat. Beszéltek arról, milyen fontos szerepet játszott a Szovjetunió Észak-Korea megerősödésében, segítséget nyújtva az 1950-53 közötti koreai háborúban. Emellett a Szovjetunió az Egyesült Államok és szatelit államai által folytatott imperialista politikája ellen is küzdött – húzta alá a tudósítás a tárgyaláson elhangzottakból idézve.

Putyin ajándékot is vitt Kim Dzsongunnak: az észak-koreai diktátor teakészletet és egy luxusautót kapott az orosz Aurus-gyártól – egyébként már a másodikat. Az autógyár 2018 óta adja az elnöki járműveket is, szakítva a korábban bevett nyugati autókkal. Az Aurus polgári forgalomban is van, ára 80 millió forint körül van, de ára mellett a korlátozott darabszám miatt sem látni az utakon. Évente 120 darab készül belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!