Orbán: Több mint rémisztő, amit Zelenszkij felvázolt a győzelmi tervéből

2024. október 17. – 13:23

Orbán: Több mint rémisztő, amit Zelenszkij felvázolt a győzelmi tervéből
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Európai Tanács 2024. október 17-i ülésén – Fotó: Nicolas Tucat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A mai EU-csúcson három nagy csata vár ránk” – írta csütörtökön Facebookon Orbán Viktor, aki az ülésre érkezve elkerülte a sajtót.

„Zelenszkij elnök bemutatja a győzelmi tervét. Amit tegnap felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő.

Én azok közé tartozom, akik azt sürgetik, hogy az Európai Unió változtassa meg a mostani stratégiáját. Rosszul megszervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért a Bizottság elnök asszonyát terheli elsősorban a felelősség. Elveszítjük ezt a háborút, tehát a stratégia nem működik. Változtatni kell!”

A miniszterelnök szerint nem „még több háború, még több veszélyes fegyver, és nagy hatótávolságú fegyverek kellenek”, „a háborús stratégia helyett béke stratégiára kell váltanunk. Tűzszünet kell és béketárgyalások! Én ma is azt fogom sürgetni, hogy a németek kancellárja, a franciák elnöke az egész Európai Unió nevében minél hamarabb kezdjen tárgyalni az oroszokkal, hogy kiutat találjunk ebből a helyzetből” – írta az ülésről, aminek az elején az ukrán elnök személyesen részt vesz.

„Utána lesz egy migrációs csata. Többen meg akarjuk változtatni a migrációs szabályokat. Magyarországot azért büntetik, mert megvédi az Unió határait.” (Az EU bírósága júniusban szabott ki bírságot, mert a kormány nem felelt meg egy évekkel korábbi ítéletének. A testület szerint „e kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”, valamint a többi tagállamra dobja át a kötelezettségeit.) „Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki a miniszterelnök, holott a kormány épp bevallottan tárgyal róla, hogyan feleljen meg az ítéletnek. „Szerencsére egyre több ország ismeri el, hogy migrációs krízis van, változtatni kell” – írta Orbán. Arról, hogy valóban vannak olyan javaslatok az asztalon, amik egybeesnek a magyar kormány és a miniszteri Tanács magyar elnökségének céljaival, a csúcstalálkozó többi témájával együtt itt írtunk.

„Lesz egy harmadik, délutáni csata, ahol el akarják fogadtatni azokat a gazdasági intézkedéseket, amik földre vinnék a magyar családokat. Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése, ezeket követelik Magyarországtól a bürokraták. Ezt én vissza fogom utasítani, és meg fogom védeni az új gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit” – tette hozzá Orbán. Ezzel a miniszterelnök valószínűleg az éves országspecifikus ajánlásokra céloz, ezeket viszont már egyhangúlag elfogadták a pénzügyminiszterek júniusban (bár a magyar kormány egy jegyzőkönyvet is hozzáfűzött). Most csak politikai áldásukat adnák rájuk az állam- és kormányfők, ahogy azt minden évben meg szokták tenni.

Az ajánlásokat kedden – magyar elnökséggel – az EU-ügyi miniszterek is egyhangúlag megerősítették, és jóváhagyásra továbbították az állam- és kormányfőknek, utána jövő héten – ismét magyar elnökséggel – a miniszteri Tanács fogadná el hivatalosan.

Arról, hogy valójában mit és miért javasoltak az ajánlásokban Magyarországnak (nagyrészt korábbi, szintén elfogadott ajánlásokat ismételve), itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!