Zelenszkij: Segíteni fog, ha valaki nem blokkol az Ukrajnának nyújtott hitelnél

2024. október 17. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió az önök oldalán áll, ameddig és amiben kell – jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadva Charles Michel. Az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: tudják, hogy Ukrajnának sürgős segítségre van szüksége, ezért egyeztetnek róla, hogyan lehet ezt gyorsítani. Ukrajnának az EU-ban van a helye – tette hozzá.

Ahogy arról korábban írunk, az uniós tagállami vezetők kétnaposra tervezett csúcstalálkozóján Ukrajna az egyik téma. Zelenszkij személyesen utazott Brüsszelbe, hogy bemutassa a győzelmi tervét, de az Európai Békekeret magyar kormány által blokkolt kifizetései és az az 50 milliárd eurós, orosz vagyont felhasználó G7-es kölcsön is szóba kerül, ahol a magyar kormány kavart be. Magáról az EU-ra eső 35 milliárd eurós részről magyar elnökség alatt már megállapodtak a tagállamok. Az USA vezetése viszont aggódik, hogy félévente egyhangúlag meg kell hosszabbítani az orosz vagyont lefoglaló uniós szankciókat, és három évet szeretne, ám a magyar kormány erről csak az Egyesült Államok november 5-i elnökválasztása után döntene. (Varga Mihály pénzügyminiszter úgy álhírezett emiatt, hogy az azóta elfogadott 35 milliárd eurós EU-rész blokkolását cáfolta, nem az 50 milliárdost, és a tárca elismerte, hogy a szankciókról valóban csak az elnökválasztás után tárgyalnának.)

Az ukrán elnök a csúcstalálkozóra érkezve kiemelte: fontos, hogy a lehető leghamarabb megállapodjanak a G7-es hitelről. Hosszú hónapokig nem kaptak támogatást, de ekkor is rengeteget segített a saját gyártásuk, különösen a drónoknál és az elektronikai hadviselésben, de a házukat elveszítő lakosaik miatt is pénzre van szükségük. A tél is közeledik, az infrastruktúrájuk megvédéséhez pedig sürgősen meg kell erősíteni a légvédelmüket.

Amikor a béketervéről kérdezték, közölte: az a terv, hogy megerősítik Ukrajnát, és ez nem Oroszországon, hanem a partnereiken múlik. Elismerte, hogy a béketervről kiszivárgott részletek egy részét – például a hosszú távú fegyverek bevetési korlátainak feloldását – már korábban kérték, de elutasították. Most „néhány partnerrel haladni kell”, de ha az EU egységet mutat, másokat is könnyebben meggyőzhetnek.

Csak az uniós országok egységén múlik a hitel, segíteni fog, ha valaki nem blokkol – jelentette ki, szerinte képesek erre.

Nausėda: Sosem tudni, mit fog tenni Orbán

Nem tudom, mit fog tenni Orbán Viktor, mert ezt soha nem lehet tudni – jelentette ki a litván elnök az uniós csúcsra érkezve. Gitanas Nausėda hangsúlyozta, hogy magyar blokkolás miatt nem tudnak támogatást nyújtani, „egyes országok” miatt pedig az USA választásáig várni kellene az 50 milliárdos hitellel, de ő nem lát ilyen összefüggést. Egységesnek kell lennünk, különben nem tudunk döntéseket hozni, akkor az autokratikus erők győznek – emelte ki.

Olaf Scholz német kancellár azt hangsúlyozta, hogy az 50 milliárdos hitel világos jelzés lenne az ukránoknak és az orosz elnöknek is. Ugyanakkor azt mondta, a Zelenszkij-terv ellenére sem változott Németország eddig álláspontja. (Az ukrán elnök többek között azt szeretné, hogy Oroszország területén belül bárhol csapást mérhessenek a nyugati fegyverekkel, de a német kormány nem ad át hosszú hatótávú Taurus cirkálórakétákat.)

Büszke vagyok rá, hogy az EU mindig meg tud róla egyezni, hogyan nyújtson több támogatást, jelentette ki Evika Silina lett miniszterelnök.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő abban reménykedett, hogy november végére megegyezhetnek az Európai Békekeret kifizetéseiről Ukrajnába vitt felszerelések után. (Az EU-n kívülre vitt katonai eszközök, fegyverek szállítása után igényelhető pénzt az Ukrajnába vitt felszereléseknél – hét korábbi kifizetés átengedése után – már több mint egy éve változatos indokokkal blokkolja a magyar kormány. A befizetéseket viszont kötelező helyett önkéntessé tehetik, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elfogadhatónak tart.)

A magyar miniszterelnök nem beszélt az újságíróknak az ülésre érkezve, nem is látszott az érkezése a közvetítésen, így vélhetően a nem nyilvános bejáraton érkezett, de a Zelenszkijjel közös „családi fényképen” már a többiekkel együtt ő is ott volt. Orbán már a szerdai, Perzsa-öböl menti országokkal közös találkozón is részt vett. Az EU-csúcs programjáról – ahol Ukrajna mellett több másik tagjelölt, a migráció és az uniós versenyképesség is téma – itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!