G7-csúcs: ukrán-amerikai megállapodásról és Ukrajnának járó, 50 milliárd dolláros hitelről is megegyeztek

2024. június 13. – 22:21

G7-csúcs: ukrán-amerikai megállapodásról és Ukrajnának járó, 50 milliárd dolláros hitelről is megegyeztek
Ejtőernyősöket néznek a nyugati világ vezetői – Fotó: Michael Kappeler / DPA via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől szombatig tartják az olaszországi G7-csúcsot Borgo Egnaziában. A találkozó első napján Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, de döntés született egy Ukrajnának nyújtandó hitelről is, amelyet a lefoglalt orosz vagyon megforgatásából fedeznének.

Az amerikai-ukrán megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben, írja az MTI. Az egyezmény ugyanakkor a kelet-európai ország esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésnek is tekinthető.

A szerződés emellett arra kötelezi a feleket, hogy az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül összeüljenek, hogy a válaszlépésekről konzultáljanak, és meghatározzák, milyen további lépésekre van szükség a védelem ellátása érdekében. „Ukrajna biztonságának garantálása érdekében mindkét fél elismeri, hogy Ukrajnának jelentős katonai erőre, szilárd képességekre és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) normáival összhangban lévő, védelmi ipari bázisába történő folyamatos beruházásokra van szüksége” – áll a szövegben.

A csúcson résztvevő országok megállapodtak abban is, hogy az év végéig hitelt nyújtanak Ukrajnának körülbelül 50 milliárd dollár értékben, amelyet a külföldön zárolt orosz pénzeszközök kamataiból fedeznek – jelentette be Giorgia Meloni, a Hetek soros elnökének, Olaszországnak a miniszterelnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hozzátette, hogy a pénzügyminiszterek dolgoznak a részleteken. Von der Leyen a gázai helyzetről is beszélt, azt mondta, az Európai Bizottság teljes mértékben támogatja azt a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó, háromlépcsős ütemtervet, amely a Gázai övezetben azonnali és tartós tűzszünethez, az összes túsz szabadon bocsátásához vezethet

Olaf Scholz német kancellár pedig az orosz-ukrán háborúról kijelentette: a G7 azon szándéka, hogy további pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának azt mutatja, hogy a fejlett ipari országok továbbra is elkötelezettek Kijev támogatása mellett. Megjegyezte, nem vált valóra Vlagyimir Putyin orosz elnök azon várakozása, hogy Ukrajna nemzetközi támogatása az idő haladtával fokozatosan megszűnik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!