Kamala Harris labdába sem rúgott Donald Trump ellen – legalábbis a hamis állítások terén

2024. szeptember 11. – 19:31

Kamala Harris labdába sem rúgott Donald Trump ellen – legalábbis a hamis állítások terén
Fotó: Mario Tama / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint kedd este lezajlott a második – a jelenlegi, Donald Trump és Kamala Harris közötti felállást nézve az első – elnökjelölti vita az USA-ban. Rengeteg témát érintettek, volt szó például abortuszról, bevándorlásról, sőt még Orbán Viktorról is, bővebb elemzésünket itt olvashatják.

A vitán a jelöltek sok mindenről beszéltek, és még az is előfordult, hogy nem a saját, bejáratott sablonjaikat ismételgették, hanem egy-egy kérdésre válaszoltak. Ilyenkor gyakran állítottak dolgokat, amit nemcsak a moderátorok, hanem a vitát élőben követő tényellenőrök is azonnal lecsekkoltak, hogy rendben vannak-e.

Ahogy várható volt, Donald Trumpot mérsékelten érdekelte, hogy mennyi köze van az állításainak a valósághoz, és volt, hogy két mondaton belül sikerült önmagának ellentmondania. A CNN elemzői több mint 30 hamis állítást számoltak össze a korábbi elnöktől, míg Harris egy bizonyíthatóan hamis állítást tett, és emellett többször csúsztatott. A Washington Post 55 állítást ellenőrzött le a 90 perces vita során, és hasonló arányokra jutott.

Kezdjük Harrisszel. A CNN egy olyan állítást talált tőle, amit egyértelműen meg tudtak cáfolni. Az alelnök azt mondta, hogy Trump elnöki ciklusának végére magasabb volt a munkanélküliség, mint az 1929–1933-as gazdasági világválság idején. Trump 2021 januárjában hagyta el a Fehér Házat, a hivatalos munkanélküliség akkor 6,4 százalék volt, míg az 1933-as világválság idején 24,9 százalékra is felment. Az igaz, hogy 2020 áprilisában, amikor a világjárvány gyakorlatilag leállította a világgazdaságot, 14,8 százalékra szökött fel ez a mutató, de még az sem közelíti meg a '30-as évek munkanélküliségét.

Ezenkívül Harris legfeljebb csúsztatott vagy kontextusból kiragadva idézett számokat vagy Trumpot. Ezek röviden:

  • Harris szerint Trump vámtervei 4 ezer dollárral növelnék a családok kiadásait. Ezt egy think tank elemzése alapján állítja, de ez az összeg valójában a vám mértékétől függően 2500 dollár körül lehet, más elemzések szerint inkább 1700-2350 dollárról lenne szó.
  • Azt állította, hogy a legfelsőbb bíróság júliusi döntése alapján Trump teljes immunitást kapna elnökként. A bírák azonban azt írták, hogy bizonyos esetekben jár mentesség az elnöknek, noha ezzel rettentően kiterjesztették az elnök hatalmát.
  • Azt mondta, már 2020-ban egyértelműen kijelentette, hogy nem tiltaná be a rétegrepesztéses palagáz-kitermelést. Ez azonban nem teljesen igaz: konkrétan sose jelentette ki, hogy betiltaná vagy nem tiltaná be ezt a módszert, csak Joe Biden álláspontját hangoztatta, aki azt mondta, hogy nem támogatja a tiltást.
  • Azt állította, hogy a startupoknak szánt 50 ezer dolláros adókedvezménye lehetővé tenné, hogy ezek a cégek szépen fejlődjenek, de ez nem ennyire egyszerű. Igen, lesz, akinek segít, de a startupok jellemzően még azelőtt dőlnek be, hogy profitot termelnének – márpedig az adókedvezmény kihasználásához szükség van adózott nyereségre.
  • Harris azt mondta, hogy 800 ezer munkahelyet teremtettek a gyártási szférában, de ez valójában 739 ezer, aminek nagy része a Biden-kormány első három évében jött létre.
  • Felemlegette, hogy a charlottesville-i, halálos kimenetelű zavargások során Trump akkori elnökként azt mondta, hogy mindkét oldalon voltak jó emberek. Ez valóban elhangzott, de itt is fontos a kontextus. Amikor először nyilvánult meg az esetről, Trump elítélte a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, és egy nappal később jegyezte meg, hogy a neonácik között voltak néhányan, akik csak egy szobor ledöntése ellen tiltakoztak némán és békésen – ekkor mondta, hogy voltak köztük jó emberek is.
  • Kontextusból kiemelve idézte Trumptól, hogy ha a korábbi elnök veszít, akkor „vérfürdő lesz”. Trump valóban mondott ilyet, de a kifejezést a gazdasági szlengben használt értelemben említette, amikor arról beszélt, hogy ha nem ő nyer, akkor a kínai elektromos autók letarolják az amerikai autóipart.
  • Ukrajnára is kitért: azt mondta, hogy Trump gyakorlatilag azt mondta, hogy Putyin tőle bármit csinálhat, valamint azt, hogy Trump remek ötletnek nevezte az inváziót. Ezek valóban elhangoztak valamilyen formában, de nem teljesen így. A „Putyin bármit megtehet” rész arra vonatkozott, hogy Trump azt mondta, ha egy NATO-tagállam nem fizet, akkor még bátorítaná is az oroszokat, hogy azt csináljanak vele, amit akarnak. Remek ötletnek pedig nem az inváziót nevezte, hanem azt, hogy Putyin még az invázió előtt nem sokkal elismerte a szakadár területek függetlenségét.

A vita során ezek voltak azok az állítások, amiket a CNN és a Washington Post csúsztatásnak talált Harris részéről. Most jöjjön néhány azok közül, amikkel Trump egyértelműen nem mondott igazat. Ezek nem csúsztatások vagy féligazságok, hanem konkrétan hamis állítások, amiből Harrisnek egy volt.

  • Szerinte az extra vámokat a termelő országok fizetik majd meg, nem az amerikai állampolgárok. A vámokat viszont definíció szerint az importáló cégek fizetik meg, amit a gazdasági szakértők egybehangzó véleménye szerint általában továbbhárítanak a vásárlókra.
  • Azt mondta, Biden idején volt a legmagasabb az infláció az USA történelmében. Ez nem igaz. A csúcs 9 százalék volt, ami valóban egy 40 éves rekord, de korábban volt már az amerikai infláció 12,5, 13,3 és 18,1 százalék is. Jelenleg 3 százalék alatt van.
  • „Több millióan ömlenek az országunkba börtönökből, fogdákból elmegyógyintézetekből és őrültek házából” – mondta. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez tényleg így lenne.
  • Ahogy elemzésünkben írtuk, azt is állította, hogy a bevándorlók háziállatokat esznek Springfieldben. Bizonyíték? Ezt látta a tévében. A városvezetés azonban a pletykát azóta már cáfolta.
  • „Létrehoztam az ország történetének legjobb gazdaságát” – jelentette ki. A koronavírus előtt valóban jól állt az amerikai gazdaság, és az elnökségének első három évében valóban nőtt a GDP, bár egyre lassabb ütemben. Azonban, ha történelmi távlatot nézünk, ahogyan Trump is tette, Harry S. Truman, Lyndon B. Johnson és Bill Clinton alatt még jobb volt a helyzet.
  • Azt is mondta, hogy semmi köze a Project 2025-höz, pedig a köreiből 140-en dolgoztak annak kidolgozásán, és korábban gyakorlatilag támogatását fejezte ki a projekt irányába.
  • Marxizmussal vádolta Harrist, holott erre semmi bizonyíték nincs, pusztán a jobboldali kliséarzenál egyik nagyágyújához nyúlt. A jelenlegi alelnök terveit inkább középutasnak lehetne nevezni, és a nagyvállalatok vezetőinek 90 százaléka támogatta a jelöltségét – ami nem éppen a marxizmusra utal.
  • Szerinte több mint 21 millió migráns érkezik az USA-ba havonta. A CNN adatai szerint 2021 februárja és 2024 júliusa között összesen 10 millióan jelentek meg a határátkelőknél, és ebből nem is jutott át mindenki. A WaPo szerint az USA-ba ugyanebben az időszakban 5 millióan jutottak be.
  • Ezt több különböző formában is említette, de röviden: a demokraták újszülötteket ölnek. Ez gyakran visszatérő vád Trumptól és rajongóitól, de teljesen alaptalan. Az USA-ban sehol nem legális a szülés utáni abortusz. Azt is mondta, hogy minden jogi szakértő támogatta, hogy az abortusz szabályozása visszatérjen az államok kezébe, pedig a legfelsőbb bírósági döntésben látható, hogy a szakértők szerint ez hiba lenne.
  • Szerinte a környező országok elítélt bűnözőket, gyilkosokat, drogbandákat küldenek az USA-ba, így például Venezuelában és a világ többi országában csökken a bűncselekmények száma, míg az USA-ban nő. Ez mind nem igaz. Venezuela 2015 óta nem közöl ilyen adatokat. Az FBI adatai szerint eközben az Egyesült Államokban csökkent az erőszakos bűncselekmények száma, és most 50 éves mélypont közelében van. Trump szerint az FBI hazudik.
  • Állítása szerint a Biden-kormány fegyverként használja ellene az igazságügyi minisztériumot. A minisztérium azonban egy relatíve autonóm, független intézmény, és semmi bizonyíték nincs arra, hogy a Trump elleni vádemelések és ítéletek politikai indíttatásúak lennének.
  • „Bident gyakorlatilag bűnösnek találták a dokumentumos ügyben” – mondta, utalva arra az esetre, amikor Joe Biden több olyan titkosított dokumentumot is tartott az otthonában és az irodájában, amik az alelnöki idejéből származtak. Az ügyben kirendelt biztos szerint Biden végig együttműködött a hatóságokkal, és nem látta értelmét a vádemelésnek. A jogtanácsos azt mondta: nehéz lenne beperelni és elítélni Bident, mivel „rossz memóriájú idős ember” benyomását kelti. Trumpnál is találtak titkosított iratokat a floridai birtokán, 40 különböző bűncselekménnyel vádolták meg ebben az ügyben. Az emiatt ellene indított büntetőeljárásban egyszer ejtették a vádakat, aztán az ügyész fellebbezett az ügyben.
  • Kijelentette, hogy ha Harris nyer, akkor kinyírja az olajat és a földgázt, és csak megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd. Ez nem igaz, már Biden kormánya alatt is fénykorukat élik a fosszilis energiaforrás-termelők.

Ezenkívül hazugságokon fogták, amikor beszélt még

  • más bűnesetekről;
  • a Capitolium január 6-i ostromáról;
  • a választási csalásról szóló, már több bíróságon is elbukó vádjairól;
  • az Északi Áramlat kőolajvezetékről;
  • arról, hogy Európa sokkal kevesebbel támogatja Ukrajnát, mint az USA;
  • erős kijelentéseket adott Jens Stoltenberg volt NATO-főtitkár szájába;
  • szót ejtett a kaotikus afganisztáni kivonulásról;
  • a Central Park Five-ról;
  • arról, hogy Biden milliókat kapott Kínától és Ukrajnától;
  • és arról, hogy saját kezűleg építette újra az USA hadseregét.

És ezek csak azok az esetek voltak, amikor vagy teljesen bizonyítatlan állításokat tett, vagy konkrétan nem mondott igazat. Ezenfelül még több olyan típusú csúsztatása is volt, amilyeneket Harristől idéztünk. Ha a részletes, visszakövethető ellenőrzésekre kíváncsi, akkor azokat megtalálja a CNN és a Washington Post cikkeiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!