Trump: Vérfürdő lesz az autóiparban és az országban, ha nem győzök

2024. március 17. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump republikánus elnökjelölt beszédet mondott Ohio államban szombat este. Elvileg az általa az előválasztáson támogatott helyi republikánus szenátorjelölt mellett kampányolt, de főleg arról beszélt, hogy ha nem ő nyer a novemberi elnökválasztáson, akkor kő kövön nem marad; illetve arról, hogy a migránsok egy része szerinte nem ember – írja a New York Times.

„100 százalékos vámot fogunk kivetni minden egyes autóra, amely átjön a határon, és nem fogják tudni eladni azokat, ha engem megválasztanak” – mondta Trump az ohiói Vandaliában tartott nagygyűlésen. Szintén az autóipari terveivel, illetve választási veresége esetén azok meghiúsulásával kapcsolatban így folytatta:

„Na most ha nem választanak meg, akkor vérfürdő lesz az egész – ez lesz a legkevesebb. Vérfürdő lesz az országnak”

– mondta Trump, aki a jelek szerint azután sem különösebben aggódik azon, hogy milyen szóhasználattal beszél az esetleges vereségéről, hogy az előző választás elvesztése után a választási csalásról szóló vádjai által feltüzelt lázadók elfoglalták a Capitoliumot. Egy néhány nappal ezelőtti beszédében meg is ígérte, hogy ha megválasztják, első dolga lesz szabadon engedni a törvényhozás épületének megostromlása miatt lecsukott híveit. A szombati beszédét is az ő méltatásukkal kezdte, túszként és hihetetlen hazafiként hivatkozva rájuk.

Trump az utóbbi időben az importautókra kivetett vámokkal és az elektromos autógyártás felpörgetésével próbálja megnyerni magának az autóipari munkásokat és a rozsdaövezeti szavazókat – írja a CNN. Trump ebben a hónapban a CNBC-nek azt mondta, hogy 50 százalékos vámot vetne ki a mexikói kínai üzemekben gyártott autókra.

Trump megint elismételte megszólalásai mai napig visszatérő elemét arról, hogy a 2020-as választásokat elcsalták, noha erre még a Republikánus Párt trumpista szárnyához köthető szervezetek sem találtak bizonyítékot. A New York Times beszámolója szerint az Ohio állambeli Vandalia repülőterénél tartott, közel kilencvenperces beszédet ezen túl is végig átitatta a maró retorika és a támadó megnyilvánulások.

Na és mi nem lesz Trump szerint akkor, ha elveszti a novemberi választásokat? Újabb választás az Egyesült Államokban:

„Nem hiszem, hogy lesz még egy választás, vagy legalábbis nem olyan választás, aminek értelme lenne”

– mondta.

Ezenkívül beszélt még arról is – a témánál tőle megszokott dehumanizáló retorikávala –, hogy mekkora veszélynek tartja a déli határon át érkező migránsokat. „Nem tudom, hogy bizonyos esetekben nevezhetjük-e őket embereknek. Véleményem szerint nem emberek” – mondta a migránsokról Trump, aki később állatoknak nevezte őket.

Megsorozta a demokratákat is: Joe Biden elnököt, egyben novemberi ellenfelét szimplán lehülyézte; Fani Willis atlantai ügyésznek, aki a Trump elleni helyi büntetőügyet viszi (amely azért indult, mert Trump a vád szerint meg akarta hamisítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban) a nevével viccelődött; Gavin Newsom kaliforniai kormányzót is a neve kifacsarásával gyalázta; J. B. Pritzker illinois-i kormányzót pedig a külseje miatt kritizálta. Az ohiói demokrata szenátorjelöltet, Matt Dolant a helyi baseballcsapata névváltása miatt támadta, amelyben Dolan családjának többségi tulajdonrésze van: „Az én álláspontom az, hogy aki a Cleveland Indians nevét Cleveland Guardiansra változtatja, az nem lehet szenátor.”

De a súgógép is megkapta a magáét, amikor Trumpnak nem sikerült leolvasnia róla, hogy milyen magas Biden alatt az infláció: „Minden felment: a csirke felment, a kenyér felment, és nem tudom elolvasni ezt az átkozott súgógépet. Ez a szemét mozog. Olyan, mintha egy mozgó zászlóról olvasnék 35 mérföld per órás szélben.” Majd azzal viccelődött, hogy nem kéne kifizetni a súgógépes céget.

Trump egyébként azért állt mikrofonhoz, hogy Bernie Moreno szenátusi jelölt mellett kampányoljon, de ezt azért csak mellékesen említjük, mert Trump is így tett.

Cikkünk eredeti verziójának címében nem volt egyértelmű, hogy a „vérfürdő” kifejezést Trump az autóipari tervei kontextusában mondta, ezt utólag pontosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!