Trump megígérte, elnökként azonnal szabadon engedi a Capitolium ostroma miatt bebörtönzött híveit

2024. március 12. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump magyar idő szerint kora reggel fogta a telefonját, bejelentkezett saját közösségi platformjára, a Truth Socialre, és kiposztolta, mi is lenne az első három dolog, amit elnökként meglépne:

  1. Lezárná a mexikói határt, melyen egyre többen jönnek át illegálisan (ahogy arról a bonyolult határhelyzetről szóló cikkünkből is kiderül, a válság megoldását egyébként maga Trump torpedózta meg).
  2. Szabadon engedné azokat az elítélteket, akiknek a büntetése kapcsolatban áll az amerikai törvényhozás épülete, a Capitolium 2021. január 6-i megrohanásával.
  3. Felpörgetné a hazai szénhidrogén-kitermelést, melytől az energiaárak 50 százalékos csökkenését reméli.

Szó szerint idézve:

„Első intézkedéseim elnökként: Lezárni a Határt, FÚRJ, BÉBI, FÚRJ és Szabadságot a Január 6-i Túszoknak, akiket igazságtalanul börtönöztek be!”

A republikánus előválasztást hamar lerendező exelnök először tett nyíltan ígéretet arra, hogy elnöki kegyelemben részesítené a 2020-as elnökválasztás eredményének meghamisítása érdekében folytatott kampánya által felheccelt zavargókat (Trump felelősségéről saját egykori kormánytagjai tettek eskü alatt vallomást a kongresszus vizsgálóbizottsága előtt). Az elnökválasztás eredményének szentesítését megakadályozni hivatott, halálos áldozatokkal is járó „ostrom” során elkövetett különböző bűncselekmények miatt eddig összesen 1358 ember ellen emeltek vádat. Az amerikai elnök az alkotmány – és annak legfelsőbb bírósági értelmezései – alapján a szövetségi hatóságok által indított büntetőügyekben érintettekkel gyakorolhat kegyelmet.

Annak ellenére, hogy még a republikánus párt trumpista szárnyához köthető szervezetek sem találtak bizonyítékokat a 2020-as választások szisztematikus elcsalására, a Donald Trump által hangoztatott hamis vádat híveinek mintegy kétharmada elhiszi. És ami különösen aggasztó, a republikánus szavazók több mint fele nem bízik abban, hogy a 2024-es elnökválasztáson leadott voksokat tisztességes módon számolják és összesítik.

(Axios)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!