Titkosított anyagokat hozott nyilvánosságra Joe Biden, de nem emelnek vádat ellene, mert „öreg, és rossz a memóriája”

2024. február 9. – 06:21

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnökről egy különleges jogtanácsos megállapította, hogy „szándékosan őrzött meg és hozott nyilvánosságra titkosított anyagokat”, de nem emelnek vádat ellene, írja a BBC. A tanácsos szerint katonai és külpolitikával kapcsolatos titkos dokumentumokról van szó Afganisztánnal kapcsolatban alelnöksége idején, 2017-ig.

A jogtanácsos azonban azt mondta: nehéz lenne beperelni és elítélni Bident, mivel „rossz memóriájú idős ember” benyomását kelti.

A Fehér Ház reagált az esetre és a Biden memóriájával kapcsolatos megjegyzésre is. „Nem hisszük, hogy a jelentés megfogalmazása Biden elnök memóriáról pontos vagy megfelelő – írta Richard Sauber, a Fehér Ház ügyvédje. – A jelentés erősen előítéletes nyelvezetet használ, hogy leírjon egy, a tanúk körében gyakori jelenséget: azt, hogy többéves eseményekre nehéz visszaemlékezni.”

Az igazságügyi minisztérium által kinevezett Robert Hur különleges jogtanácsos jelentését egy több mint egy évig tartó nyomozás után hozták nyilvánosságra, amely Biden otthonában és egykori magánirodájában 2022 és 2023 között talált aktákkal kapcsolatos.

A jelentés első ízben fedte fel, hogy ezek az Afganisztánhoz köthető dokumentumok szigorúan titkosnak minősülnek – ez a minősítés legmagasabb szintje az Egyesült Államokban.

Az akták között voltak olyan feljegyzések, amelyek Biden nemzetbiztonsági és külpolitikai ügyeiről szóltak, és amelyek „érzékeny hírszerzési forrásokra és módszerekre vonatkoznak”. Biden erős bírálatot kapott azért, mert ezen kényes anyagok egy részét megosztotta egy szellemíróval az emlékiratai elkészítéséhez.

Hur viszont azt mondta: „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a bizonyítékok nem igazolják minden kétséget kizáróan Biden bűnösségét. Az elnök ellen indított büntetőeljárás a súlyosító és enyhítő tényezők mérlegelése alapján szintén indokolatlan.”

A 345 oldalas jelentést csütörtökön hozták nyilvánosságra, miután a Fehér Ház közölte, hogy nem kér benne semmilyen módosítást. A nyomozók az eljárás során 173 embert hallgattak ki, köztük 147 tanút és magát Bident is.

A különleges ügyvéd jelentése szerint nehéz lenne elítélni az elnököt az iratok helytelen kezeléséért, mert „a tárgyaláson Biden valószínűleg szimpatikus, jó szándékú, de rossz memóriával rendelkező idős emberként mutatkozna be az esküdtszéknek, ahogy tette azt az interjúnk során is”.

„Nehéz lenne meggyőzni az esküdtszéket arról, hogy el kell ítélniük egy volt elnököt, aki addigra már jócskán betöltötte a 80-at, egy olyan súlyos bűnért, amely akaratlagos lelkiállapotot igényel.”

Hur jelentésében az is szerepel, hogy Biden emlékezetének „jelentős korlátai” voltak az interjúk során. Nem emlékezett, mikor volt alelnök (2009 és 2017 között), vagy hogy „mikor halt meg a fia, Beau” (2015) – közölte a vizsgálat. Az emlékei az afganisztáni vitával kapcsolatban is homályosnak tűntek.

A 81 éves Biden üdvözölte azt a döntést, hogy nem emeltek vádat ellene, és azt mondta: „ez az ügy lezárult”. Csütörtök este sajtótájékoztatón azt mondta az újságíróknak, hogy a memóriája rendben van, és felháborodott, hogy Hur felhozta a fia halálát. „Nincs szükségem arra, hogy emlékeztessenek, mikor halt meg Beau.” Azt mondta, „nagyon elfoglalt volt egy nemzetközi válságkezelés kellős közepén”, amikor tavaly október 8. és 9. között interjút készített vele a különleges jogtanácsos – éppen akkor, amikor az izraeli-gázai háború kirobbant.

„Jó szándékú vagyok – mondta Mr. Biden. – És idős vagyok. Tudom, mi a fenét csinálok. Újra talpra állítottam ezt az országot.”

A republikánus képviselőház vezetése által kiadott közös nyilatkozat a Biden emlékezetkieséseivel kapcsolatos megjegyzéseket nevezte a jelentés „legzavaróbb részeinek”. „Az az ember, akit nem lehet felelősségre vonni a minősített információk helytelen kezeléséért, minden bizonnyal alkalmatlan az Ovális Irodába” – írták a republikánusok.

Donald Trump elnökválasztási csapata is közleményt adott ki: „Ha Biden túl szenilis ahhoz, hogy bíróság elé álljon, akkor túl szenilis ahhoz, hogy elnök legyen. Joe Biden alkalmatlan a nemzet vezetésére.”

A Trump által kijelölt Hurt Merrick Garland amerikai főügyész 2023 elején nevezte ki a nyomozás vezetésére. A vizsgálat azután kezdődött, hogy hasonló nyomozást indítottak a Trump floridai otthonában talált titkos dokumentumokkal kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!