VSquare: A magyar uniós elnökség legnagyobb szabású budapesti eseményét is többen bojkottálhatják

2024. augusztus 30. – 09:26

VSquare: A magyar uniós elnökség legnagyobb szabású budapesti eseményét is többen bojkottálhatják
Csoportkép az Európai Politikai Közösség július 18-i csúcstalálkozójáról az Egyesült Királyságban, Oxfordban – Fotó: Európai Unió Tanácsa / Európai Unió

Másolás

Vágólapra másolva

Több uniós ország fontolgatja, hogy bojkottálja az Európai Politikai Közösség (EPC) és az Európai Tanács novemberi budapesti csúcstalálkozóját, írja diplomatákra hivatkozva a VSquare. Ahogy arról korábban írtunk, a dupla találkozó lenne a legnagyobb szabású rendezvény, amit a júliusban kezdett soros magyar elnökség alatt tartanának.

November 7-én az EPC tagjaitól, azaz szinte az összes európai – nem csak uniós – országból érkeznének az állam- és kormányfők. Az üléseket felváltva tartják az EU-n belül és kívül, előbbi esetben a soros elnöknél. Legutóbb az Egyesült Királyságban rendezték meg. Másnapra csak az uniós tagok maradnának egy informális csúcstalálkozóra, hogy a legmagasabb politikai szinten egyeztessenek. Az ilyen üléseket – a formálisokkal ellentétben – szintén a soros elnöknél szokták megtartani.

Ahogy arra a VSquare is emlékeztet, több tagállam is bojkottálta a miniszteri szintű budapesti informális találkozókat, amiért a magyar kormány összemosta az elnökséget a júliusi „békemissziójával”. (Emiatt a csütörtökön kezdett informális külügy- és védelmi miniszteri ülést is gyakorlatilag áthelyezték Budapestről Brüsszelbe.) A VSquare több diplomatára hivatkozva arról ír, hogy számos fővárosban figyelik, mi lesz a miniszterelnök következő lépése, mielőtt döntenének a részvételről a novemberi csúcson. Leginkább az északi és a balti országoknál lát esélyt arra, hogy távol maradjanak.

A hírlevél korábban magyar forrásokra hivatkozva arról írt: akár Donald Trumpot is meghívná a kormány, hogy az Egyesült Államok november 5-i elnökválasztása után – legalább videón – bejelentkezzen. Egy diplomata nem ezt, hanem egy esetleges, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknél tett látogatást hozott példának arra, mivel paprikázhat fel többeket a magyar miniszterelnök.

A hírlevél szerint még az elnökségi csapatban is többeket megleptek az utak, holott – a nyilatkozatoknak megfelelően – nyugodt féléves időszakra készültek, egy forrás arról beszélt: „sokan aggódnak, hogy mi jön ezután”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!