Sztárpolitikus, volt űrhajós és nagy győzelmeket hozó kormányzók: ők lehetnek Harris alelnökjelöltjei

2024. július 28. – 18:00

Sztárpolitikus, volt űrhajós és nagy győzelmeket hozó kormányzók: ők lehetnek Harris alelnökjelöltjei
Kamala Harris alelnököt támogató feliratok az Amerikai Tanárok Szövetségének 88. nemzeti kongresszusán 2024. július 25-én a texasi Houstonban. Ez volt az első szakszervezet, amely Harrist támogatja az elnökválasztáson, mióta bejelentette kampányát – Fotó: Montinique Monroe / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök múlt vasárnap jelentette be, hogy visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségétől, a helyét pedig minden valószínűség szerint Kamala Harris alelnök veszi át. Egy hét alatt beállt mögé Biden mellett a demokrata pártelit túlnyomó része, pénteken Barack és Michelle Obama is támogatásáról biztosította Harrist. Így most már egyre többen a találgatnak, hogy az elnökjelöltség várományosaként kit választ saját alelnökjelöltjének.

A pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) augusztus 1-jét jelölte meg az elnökjelöltet formálisan megválasztó delegáltak virtuális szavazásának időpontjaként (az előválasztás során túlnyomórészt Biden által elnyert küldöttek szavazatai a visszalépésével felszabadultak). Amennyiben mégis beszáll a versenybe valamilyen komoly kihívó Harris ellen, az online szavazás augusztus 7-ig bezárólag kezdődhet el. Ennek az esélye azonban egyre csökken, ugyanis Harris potenciális riválisai egymás után jelentették be, hogy nem kívánnak indulni a jelöltségért.

A jelöltségre pályázó politikusoknak keddig kell bizonyítaniuk a kvalifikációs kritériumok teljesítését, elsősorban azt, hogy a közel 4000 küldöttből legalább 300 támogatását megszerezték. Mivel Harris már a héten összegyűjtötte a demokrata küldöttek többségének támogatását, az elnökjelöltség kérdése hamar eldőlhet.

Mindez azt jelenti, hogy az igazi verseny az alelnökjelölti pozícióért zajlik. Bár a politikatudományi szakirodalom szerint az alelnök személye nem befolyásolja nagyban az elnökválasztás kimenetelét (egy esetleges hatást, az úgynevezett home state effectet leszámítva, amely szerint az alelnök a saját államában segít az elnöknek jobb eredményt elérni – bár a legfrissebb kutatások már ezt a hatást is megkérdőjelezik), az alelnökjelölt olyan szempontból mindenképp fontos, hogy kiegészítheti az elnökjelölt üzenteit, irányt mutathat az elnök várható kormányzását illetően, és az indulása egy későbbi saját elnöki kampánynak is kitűnő ugródeszka lehet.

Ráadásul nem minden kutató ért egyet a fentebb említett tudományos konszenzussal. Vannak például olyan vélemények, amelyek szerint kivételes időszakokban jelentősen megnő az alelnök szerepe, mások pedig azzal érvelnek, hogy az alelnökök indirekt módon, például a kampány minőségének általános növelésével tudják befolyásolni a választás eredményét.

Ugyan az alelnökjelöltségre szóba jövő politikusok listája nem nyilvános, belsős forrásokból, illetve korábbi megszólalásokból ki lehet következtetni, kiknek van a legnagyobb esélyük a pozícióra. Abban a legtöbb elemző egyetért, hogy noha Gretchen Whitmer michigani kormányzót sokan emlegetik, az alelnökjelölt várhatóan egy fehér férfi lesz, méghozzá azért, hogy ellensúlyozzák a jamaicai apától és indiai anyától született fekete nőként az elnöki posztra pályázó Harris sokszínű családi hátterét.

A Kamala Harrisről készült portrénkat itt olvashatja, az alelnöki munkájáról itt írtunk bővebben, és a Donald Trump elleni esélyeit is kielemeztük. A demokraták jelöltállító gyűlését majd augusztus 19-22. között tartják Chicagóban, legkésőbb addig kell eldőlnie az alelnökjelölt személyének is.

Josh Shapiro

A hét elejéig vezette a különböző jelöltlistákat Josh Shapiro, Pennslyvania állam kormányzója. Az 51 éves politikus csillaga egészen meredeken ível felfelé a Demokrata Pártban: először állami képviselő, majd államügyész lett a klasszikus csatatérállamban, ahol nagyon magabiztosan verte republikánus ellenfelét a 2022-es félidős választások idején tartott kormányzóválasztáson.

Kamala Harris és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó egy kampányeseményen a Reading Terminal Marketben a Pennsylvania államban lévő Philadelphiában, 2024. július 13-án – Fotó: Kevin Mohatt / Reuters
Kamala Harris és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó egy kampányeseményen a Reading Terminal Marketben a Pennsylvania államban lévő Philadelphiában, 2024. július 13-án – Fotó: Kevin Mohatt / Reuters

Shapirót a demokraták egyik legtehetségesebb politikusának tartják, akinek ráadásul a népszerűsége túlterjed a demokrata szavazóbázison: a helyi republikánusokkal is megtalálja a közös hangot, apolitikus ügyekben pedig energikus intézkedésekkel veteti magát észre, és egy friss közvélemény-kutatás szerint tíz pennslyvaniai Trump-szavazóból háromnak pozitív véleménye van róla. Más kutatások pedig azt hozták ki, hogy ő lenne az egyetlen demokrata politikus, aki megverné Trumpot egy esetleges elnöki párharcban. Jó szónoki képessége mindenesetre egyértelműen hasznos lehet a kampány során, mérsékelt imidzse mellett pedig nem tudnák szélsőbaloldalisággal vádolni a republikánusok, ahogy teszik Harris-szel.

Talán a legfontosabb érv Shapiro mellett azonban az, hogy mennyi elektori szavazatot hozhat a konyhára. A fentebb taglalt hatás miatt ugyanis elképzelhető, hogy Shapiróval a szavazólapon Harris jobb eredményt ér el Pennslyvaniában, amely 20 elektorával egy kulcsfontosságú csatatérállam (ahogy az államokban elnyert delegáltak az elnökjelöltről szavaznak, úgy a november 5-i elnökválasztáson a jelöltek minden megnyert államban különböző számú elektorokat szereznek, a végső győzelemhez legalább 270 kell).

A kritikusai szerint Shapiro ellen szólhat viszonylagos tapasztalatlansága, országosan mérsékelt ismertsége, illetve az izraeli–palesztin konfliktusban felvállalt sarkos véleménye is. Shapiro ugyanis nemcsak elítélte a gázai háború mentén szárba szökkenő palesztinpárti megmozdulásokat, de egy interjúban a Ku Klux Klánt is felemlegette. Ez gondot okozhat a fiatalabb demokrata törzsszavazóknál, akik nagy arányban ítélték el Biden markáns kiállását Izrael mellett.

Egyes elemzők azonban arra mutattak rá, hogy pont Shapiro Izrael-pártisága lehet az egyik elem, amivel a középen álló, konzervatívabb szavazókat meggyőzhetik a demokraták. Harris és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő héten tartott találkozóján a beszámolók szerint az alelnök keményebb hangot ütött meg, mint Biden. Harris „komoly aggodalmát” fejezte ki a gázai áldozatok miatt, és közölte Netanjahuval, hogy nem mindegy, hogyan védekezik Izrael.

Mark Kelly

A legtöbb fogadóiroda szerint Shapiróval versengve Mark Kelly arizonai szenátor a másik esélyes arra, hogy alelnökjekölt lehessen. A 60 éves Kelly korábban a haditengerészetnél szolgált, majd ikertestvérével együtt űrhajós lett, mielőtt 2020-ban demokrata színekben elnyerte volna Arizona államnak azt a szenátori székét, amit két évvel korábbi haláláig a republikánus John McCain nyert el évtizedeken át.

Mark Kelly szenátor a Capitoliumból metrón utazik át a Hart szenátusi irodaházba Washingtonban, 2024. július 23-án – Fotó: Kent Nishimura / Getty Images / AFP
Mark Kelly szenátor a Capitoliumból metrón utazik át a Hart szenátusi irodaházba Washingtonban, 2024. július 23-án – Fotó: Kent Nishimura / Getty Images / AFP

Kelly felesége pedig az a Gabby Giffords, aki kongresszusi képviselőnként 2011-ben súlyosan megsebesült, amikor egy merénylő fejbe lőtte egy rendezvényen, hat embert megölt, összesen tizennégyet pedig megsebesített. Sokak szerint Kelly személyes háttértörténete a legmeggyőzőbb az alelnökjelöltek listáján.

Kelly emellett mérsékelt politikusként ismert Arizonában, ahol a gazdagabb elővárosi fehér nőkre, valamint a fiatal spanyolajkú szavazókra támaszkodó koalíciója döntő szerepet játszott abban, hogy 2020-ban Joe Biden megnyerje az államot. A legtöbb demokratánál keményebb az álláspontja a határvédelemmel kapcsolatban, ami segíthet Harrisnek semlegesíteni a várható republikánus támadásokat a Biden–Harris adminisztráció bevándorláspolitikájával szemben.

Kellyt azonban kevesen ismerik országszerte, ami ellene szólhat. Gondot okozhat még az is, hogy demokrata elnökválasztási győzelem esetén megüresedik a szenátori széke, amelyet így a vártnál korábban kellene megvédeniük a demokratáknak.

Roy Cooper

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó az 1980-as évek óta van jelen az állam politikai életében. A 67 éves politikus először állami képviselőként, majd 16 éven át államügyészként szolgált, jelenleg pedig második és egyben utolsó kormányzói ciklusát tölti ki.

Kamala Harris, Joe Biden és Roy Cooper észak-karolinai kormányzó az észak-karolinai Raleigh-ben, a Chavis Közösségi Központban tartott kampányrendezvényen 2024. március 26-án – Fotó: Eros Hoagland / Getty Images
Kamala Harris, Joe Biden és Roy Cooper észak-karolinai kormányzó az észak-karolinai Raleigh-ben, a Chavis Közösségi Központban tartott kampányrendezvényen 2024. március 26-án – Fotó: Eros Hoagland / Getty Images

Cooper mellett legfőképpen tapasztalata szól, illetve az, hogy ötször nyert úgy választást Észak-Karolinában, hogy az állam a republikánusokhoz került az elnöki versenyben. 2020-ban például 6 százalékponttal előzte meg az államot egyébként elvesztő Bident, tehát nála is feltételezhető a demokrata bázison túlnyúló szimpátia. Ez nemcsak országosan, de Észak-Karolinában is hasznos lehet, amely ugyan konzisztensen republikánus állam, 2008-ban Obama mégis szűken meg tudta nyerni, és azóta rendre négy százalékpontnál szorosabb eredmény született. Biden legutóbb 1,3 százalékponttal maradt alul Trumppal szemben.

Ez a hosszú politikai múlt azt is jelenti, hogy Cooper idősebb, mint a legtöbb potenciális alelnökjelölt. A politikus 67 éve lehet előny és hátrány is: egyrészt az elnökök szeretni szokták, ha alelnökük nem dédelget messzemenő politikai ambíciókat, Cooper kora pedig egyértelműen gátolná ebben (bár ahogy azt Biden és Trump példája mutatja, 70 év felett sem lehetetlen elnökségért pályázni). Másrészt azonban Biden visszalépésével az 59 éves Harris kampányolhat viszonylag fiatal korával és generációváltással a 78 éves Trumppal szemben, amely esetben viszont egy idős alelnökjelölt visszaüthet.

Cooper ellen szólhat az is, hogy a politikus helyettese a republikánus Mark Robinson, aki szélsőséges nézeteivel szerzett országos ismertséget. Minden alkalommal, amikor Cooper elhagyja az államot, az amúgy kormányzói posztért induló Robinson lesz a megbízott kormányzó, ez pedig akár egészen zűrzavaros helyzeteket okozhat.

Andy Beshear

Andy Beshear kentuckyi kormányzó a negyedik politikus, akinek a neve felmerül az alelnökjelölti versenyben. Beshear két cikluson át volt demokrata kormányzó Kentuckyban, egy szilárdan republikánus államban. Amikor 2019-ben nyert szoros versenyben, győzelmét szerencsének könyvelték el; Trump három évvel korábban 30 százalékpontos előnnyel nyerte meg az államot Hillary Clintonnal szemben.

Andy Beshear kormányzó teszi le hivatali esküjét második ciklusára – Fotó: Lexington Herald-leader / Tribune News Service / Getty Images
Andy Beshear kormányzó teszi le hivatali esküjét második ciklusára – Fotó: Lexington Herald-leader / Tribune News Service / Getty Images

A 2022-es félidős választásokon azonban Beshear könnyedén újrázott. A 46 éves politikus gyakran hangsúlyozza, hogy a közjóért dolgozik, ennek eléréséért pedig szívesen együttműködik a republikánus állami törvényhozással. Emellett gyakran beszél a keresztény hitéről, ami különösen vonzó lehet a konzervatívabb elővárosi szavazókra pályázó demokraták számára.

Beshear ellen szólhat az, hogy nem hoz magával igazán fontos államot, Kentucky ugyanis elérhetetlen a demokratáknak egy elnökválasztáson. Emellett egy konzervatív állam kormányzójaként meg kellett hoznia a demokrata bázisnak nehezen befogadható kompromisszumokat, például a globális felmelegedés kérdésében.

Akik még szóba jöhetnek

A négy legfőbb esélyesen kívül vannak még páran, akik valamennyi reménnyel pályázhatnak a pozícióra.

  • Pete Buttigieg: Közlekedési miniszter. A 42 éves politikus az Indiana állambeli, alig százezres South Bend korábbi polgármestere, aki kiváló vitakészségével és vállaltan centrista gazdasági elképzeléseivel tűnt fel a 2020-as demokrata előválasztáson. Ő volt az akkori demokrata előválasztás meglepetésembere, de az iowai győzelem után elfogyott a lendülete, és végül visszalépett Biden javára, aki hálából beemelte kormányába. Buttigieget általánosan a Biden-adminisztráció egyik leginkább önálló karakterrel rendelkező tagjának szokás tartani, aki olyan kényes ügyekben képviselte a szövetségi kormányt, mint a kelet-palesztinai (ez a Palesztina Ohio államban található) súlyos szennyezéssel járó vasúti baleset kármentése vagy a Southwest Airline légitársaság tömeges karácsonyi járattörlései utáni, komoly bírsággal végződő vizsgálat. Buttigieg lenne az első nyíltan meleg alelnökjelölt, amennyiben őt választaná Harris.
  • Gretchen Whitmer: Michigan állam kormányzója. Shapiro mellett talán a demokraták másik legnagyobb sztárja, aki meggyőző fölénnyel nyert egy nagyon fontos billegő államban 2022-ben. Whitmer – akit a Covid alatti intézkedései miatt szélsőjobboldali milicisták akartak túszul ejteni – vezetésével a demokraták a tagállami törvényhozás mindkét házában elnyerték a többséget. Kampányában komoly hangsúlyt fektetett az abortuszhoz való jogra, ami várhatóan a demokraták egyik legerősebb témája lesz idén is. Biden visszalépése után Whitmert többen tippelték elnökjelöltnek, az 52 éves politikus azonban végül nem jelentkezett be a posztért, sőt, mintha arra is utalt volna, hogy az alelnökjelöltség sem érdekli.
  • Tim Walz: Minnesota állam kormányzója, volt kongresszusi képviselő, nyugalmazott pedagógus. Kormányzóként ő vezényelte a Nemzeti Gárdát Minneapolisba, hogy segítsen elfojtani a George Floyd halála után kitört zavargásokat. A 60 éves politikus korábban egy vidéki körzetet képviselt, ráadásul szolgált a hadseregben is, tehát jó esélye van megszólítani az északi rozsdaövezet konzervatívabb szavazóit.
  • JB Pritzker: Illinois állam kormányzója. Illinois ugyan nem csatatérállam, de Pritzker milliárdosként a saját pénzével is be tudna szállni a kampányba. Ez nem lebecsülendő, hiszen Trumphoz a merényletkísérlet óta lavinaszerűen ömlenek a pénzügyi felajánlások.
  • Mark Cuban: Üzletember, a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat kisebbségi tulajdonosa. (Cuban még 2000-ben vásárolt többségi tulajdonrészt a csapatban, majd tavaly decemberben tulajdonrésze 73 százalékát eladta 3,5 milliárd dollárért.) Cuban neve az utóbbi pár napban pörgött nagyon demokrata körökben, annak ellenére, hogy ő maga semmilyen érdeklődést nem fejezett ki a pozíció iránt. Cuban mellett szól az, hogy nem politikus, azaz outsider egy olyan időszakban, amikor a nyugati világ nagy része elégedetlen a politikai elittel. Emellett Cuban egy országosan ismert üzletember, amivel segíthet meggyőzni a kapitalizmust alapvetően elfogadó, a demokratákat túl baloldalinak tartó szavazókat.
  • Gavin Newsom: Kalifornia állam kormányzója. A feltehetően a 2028-as elnökválasztásra készülő karizmatikus politikus az elmúlt években valóságos árnyékkampányt folytatott; milliókat költött országos ismertségének növelésére, ellátogatott a konzervatív Fox Newsba, hogy ott folytasson országos kérdésekről vitát a nem is olyan régen még Trump potenciális utódjának tartott Ron DeSantis floridai kormányzóval. Az 59 Newsom személyes életvitele (a Covid-lezárások alatt például rajtakapták, hogy kiszökött egy Michelin-csillagos étterembe), a csatatérállamok szavazóinak ízléséhez mérten túlságosan is liberális intézkedései miatt viszont számos más politikus mögött lehet most a potenciális alelnökjelöltek listáján.

További felhasznált források: New York Times, Washington Post

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!