Kamala Harris össze is gyűjtötte a demokrata delegáltak többségének támogatását a jelöltséghez

2024. július 23. – 07:48

Kamala Harris össze is gyűjtötte a demokrata delegáltak többségének támogatását a jelöltséghez
Kamala Harris kampányközpontjában az amerikai Wilmingtonban – Fotó: Erin Schaff / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Kamala Harris alelnök elegendő demokrata delegált (küldött) támogatását szerezte meg ahhoz, hogy pártja elnökjelöltje lehessen a republikánus Donald Trumppal szemben – írja az AP a saját összesítése alapján.

Az alelnök mögött a demokraták vezetői rövid időn belül felsorakoztak, miután, miután Joe Biden vasárnap úgy döntött, hogy visszalép a jelöltségtől, nem indul újra. Hétfőn késő este több állam demokrata küldöttsége is összeült, hogy megerősítsék Harris támogatását, köztük Texas és Kalifornia is. Az AP összesítése szerint Harris több mint az 1976 delegált jóváhagyását kapta meg, ami az első szavazási fordulóban elegendő szavazatot jelent a jelölés megszerzéséhez.

Harris kampánya közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy megkapta a szükséges támogatást ahhoz, hogy ő legyen a demokrata párt jelöltje (bár a jelölés még nem hivatalos). Harris azt írta, hogy alig várja, hogy hivatalosan is elfogadhassa a jelölést. „A következő hónapokban beutazom az országot, és beszélgetni fogok az amerikaiakkal mindarról, ami a tét. Szándékomban áll egyesíteni pártunkat, egyesíteni nemzetünket, és legyőzni Donald Trumpot novemberben” – írta Kamala Harris.

Az alelnök ezzel nem válik automatikusan pártja elnökjelöltjévé, de esélyei egyre jobbak, egyelőre kihívója sincs. A bonyolult amerikai rendszerben a jelöltről delegáltak (küldöttek) döntenek, és a személye az augusztus 19-22. között Chicagóban rendezett jelöltállító gyűlésen válik hivatalossá. Ennek részleteiről, illetve arról, hogy addig milyen forgatókönyvek képzelhetőek el itt írtunk.

Joe Biden vasárnap jelentette be visszalépését pártjának elnökjelöltségétől, ami azt jelenti, hogy a Demokrata Pártnak új jelöltet kell találnia a november 5-i elnökválasztásra. Biden azt is jelezte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Harris nem sokkal később bejelentette, hogy indul a párt elnökjelöltségéért. Azóta olyan vezető politikusok álltak be mögé, mint Bill Clinton volt amerikai elnök, Hillary Clinton volt elnökjelölt, illetve számos demokrata szenátor és képviselő. Kamala Harris egyik kampányeseményén megfizethető lakhatást és méltányos béreket, és a középosztály megerősítését ígérte, élesen bírálta Donald Trumpot. Az alelnök arról is beszélt, hogy elnökjelöltsége mögé beállt a Kongresszus demokrata tagjainak mintegy kétharmada, és bő egy nap alatt 81 millió dollár kampánytámogatás érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!