Alighogy részleges mentességet kapott Trump, máris a hallgatási pénzek eltussolása miatti ítéletet szeretné semmissé tenni

2024. július 2. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal azután, hogy a legfelsőbb bíróság úgy döntött, bizonyos fokú mentesség illeti meg a volt amerikai elnököt, Donald Trump ügyvédei kérvényezték, hogy a hallgatási pénzek miatt indított büntetőügyben hozott ítéletét helyezzék hatályon kívül – írja a BBC.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának hétfői döntése értelmében Donald Trumpnak bizonyos fokú mentessége van a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elnökként tett hivatalos intézkedései miatt. Trumpot a bíróság döntése értelmében nem illeti meg mentelmi jog a nem hivatalos cselekedetei miatt, azt azonban az alsóbb fokú bíróságoknak kell eldöntenie, hogy mely cselekedetek számítanak hivatalosnak.

A volt elnököt május végén a manhattani büntetőbíróság esküdtszéke bűnösnek mondta ki az ún. hallgatási pénzes ügy összes (34) vádpontjában. A büntetés típusát és mértékét majd az eljáró bíró fogja meghatározni július 11-én.

Az eset dióhéjban arról szól, hogy Trump egy Stormy Daniels művésznevű pornószínésznő szerint lefeküdt vele 2006-ban, majd tíz év múlva Trump megpróbálta elintézni, hogy az akkori elnökválasztási kampányban Daniels ne hozakodjon elő a sztorival. Akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, Cohen felé szimpla ügyvédi költségként számolva el mindezt. Azonban az amerikai jogszabályok szerint ez nem ügyvédi költség, hanem kampányköltés volt, hisz a jelölt hírnevét igyekeztek megőrizni. Trump és csapata ráadásul több hivatalos iratot meghamisított, gyanús számlákat állított ki, és másoknak is hallgatási pénzeket fizetett, ezért a sok vádpont. A per hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A volt elnök ügyvédei most azzal érvelnek, Donald Trump már a hivatali ideje alatt, 2017-ben írta alá az üzleti nyilvántartását meghamisító dokumentumokat, ezért mentesség illeti meg.

A volt elnök ügyvédei már korábban is azzal védekeztek, hogy Trump az elnöki tevékenysége hivatalos részeként írta alá a dokumentumokat, ezért nem lehetne vád alá helyezni. Akkor azonban a szövetségi bíró úgy látta, ez nem bizonyítható.

Beadványukban most azt kérik Trump jogi képviselői, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az esküdtszék döntését, és halassza el a július 11-i ítélethirdetést is.

Donald Trump „a demokrácia nagy győzelmeként” kommunikált a Legfelsőbb Bíróság döntéséről. Joe Biden amerikai elnök „veszélyes precedensnek” nevezte az ítéletet, amely szerinte aláássa a jogállamiságot.

Trump nemcsak a hallgatási pénzek eltussolása miatt állt bíróság elé az elmúlt időszakban. Az exelnök ellen korábban négy büntetőper indult, ezekben Trump ügyvédjeinek 91 vádpontban kell védekezniük. A négy per közül kettő is azzal kapcsolatos, hogy Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, állítása valótlanságával ő is tisztában volt, ráadásul törvénytelen eszközökkel megpróbálta meghamisítani a választási eredményt. Az elnökválasztás eredményének meghamisításával kapcsolatban két szinten folyik eljárás: Georgia államban az egyik kerületi ügyész által képviselt vád szerint a politikus bűnszervezetben próbálta meg elcsalni a 2020-as elnökválasztást, és egy washingtoni szövetségi bíróság is nagyjából hasonló vádakat hozott fel Trump ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!