Donald Trumpot bizonyos fokú mentesség illeti meg a Legfelsőbb Bíróság szerint

2024. július 1. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése értelmében Donald Trumpnak bizonyos fokú mentessége van a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elnökként tett hivatalos intézkedései miatt. Trumpot a bíróság döntése értelmében azonban nem illeti meg mentelmi jog a nem hivatalos cselekedetei miatt. Azt azonban az alsóbb fokú bíróságoknak kell eldöntenie, hogy mely cselekedetek számítanak hivatalosnak.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts szerint az elnöknek nincs immunitása nem hivatalos ügyekben, mivel az elnök nem minden cselekedete számít hivatalosnak. „Az elnök nem áll a törvény felett. De a hatalmi ágak szétválasztására épülő rendszerünkben az elnök nem helyezhető vád alá az alapvető alkotmányos jogosítványainak gyakorlása miatt, és legalább vélelmezett mentelmi jog illeti meg a hivatali cselekményei esetében. Ez a mentelmi jog az Ovális Iroda minden dolgozójára egyformán vonatkozik” – fejtette ki Roberts indoklásában.

A Legfelsőbb Bírósághoz azok után került az ügy, miután a washingtoni fellebbviteli bíróság február elején egyhangúlag visszautasította Trump visszamenőleges mentelmijog-igényét.

Ezzel úgy tűnik, a korábbi amerikai elnök ellen indított perekben egyetlen ítélet sem születhet az elnökválasztás előtt, leszámítva a pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyét, amelyben 34 vádpontban bűnösnek találták Trumpot. Abban az ügyben július 11-én dönt majd a bíró a büntetés mértékéről.

Donald Trump nagy győzelemként kommunikált a hírről, Joe Biden sajtócsapata pedig azt írta, hogy Trump továbbra is az gondolja magáról, hogy a törvények felett áll.

Az exelnök ellen korábban négy büntetőper indult, ezekben Trump ügyvédjeinek 91 vádpontban kell védekezniük. A négy per közül kettő is azzal kapcsolatos, hogy Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, állítása valótlanságával ő is tisztában volt, ráadásul törvénytelen eszközökkel megpróbálta meghamisítani a választási eredményt.

Az elnökválasztás eredményének meghamisításával kapcsolatban két szinten folyik eljárás: Georgia államban az egyik kerületi ügyész által képviselt vád szerint a politikus bűnszervezetben próbálta meg elcsalni a 2020-as elnökválasztást, és egy washingtoni szövetségi bíróság is nagyjából hasonló vádakat hozott fel Trump ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!