Joe Biden: Donald Trump részleges mentessége aláássa a jogállamiságot

2024. július 2. – 05:34

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök „veszélyes precedensnek” nevezte a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely részleges mentességet adott a büntetőeljárás alól Donald Trump volt elnöknek. A jelenlegi amerikai elnök szerint az ítélet aláássa a jogállamiságot – írja a BBC.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának hétfői döntése értelmében Donald Trumpnak bizonyos fokú mentessége van a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elnökként tett hivatalos intézkedései miatt. Trumpot a bíróság döntése értelmében azonban nem illeti meg mentelmi jog a nem hivatalos cselekedetei miatt. Azt azonban az alsóbb fokú bíróságoknak kell eldöntenie, hogy mely cselekedetek számítanak hivatalosnak. Trump a demokrácia győzelmeként értékelte a bíróság döntését.

Ezzel úgy tűnik, a korábbi amerikai elnök ellen indított perekben egyetlen ítélet sem születhet az elnökválasztás előtt, leszámítva a pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyét, amelyben 34 vádpontban bűnösnek találták Trumpot. Abban az ügyben július 11-én dönt majd a bíró a büntetés mértékéről.

Joe Biden hétfőn késő este beszédet mondott, úgy fogalmazott: „Amerikában nincsenek királyok. Mindannyian egyenlőek vagyunk a törvény előtt. Senki sem áll a törvény felett. Még az Egyesült Államok elnöke sem.”

Szerinte Trump részleges felmentése azt jelenti, hogy egy elnöknek nincsenek korlátai. Szerinte az amerikai emberek megérdemlik, hogy a választások előtt a bíróságon kapjanak válaszokat, de ez már valószínűleg nem fog megvalósulni a mostani döntés miatt.

A Fehér Ház egyik szóvivője is arról beszélt, hogy senki sem áll a törvények felett. Judy Chu demokrata képviselő szerint a bíróság döntésének hosszútávon is lesz következménye. „Ez Donald Trump győzelme, és igazi csapás az amerikai demokráciára” – mondta.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts azzal indokolta a bíróság döntését, hogy az elnöknek nincs immunitása nem hivatalos ügyekben, mivel az elnök nem minden cselekedete számít hivatalosnak. „Az elnök nem áll a törvény felett. De a hatalmi ágak szétválasztására épülő rendszerünkben az elnök nem helyezhető vád alá az alapvető alkotmányos jogosítványainak gyakorlása miatt, és legalább vélelmezett mentelmi jog illeti meg a hivatali cselekményei esetében. Ez a mentelmi jog az Ovális Iroda minden dolgozójára egyformán vonatkozik” – fejtette ki Roberts indoklásában.

Az exelnök ellen korábban négy büntetőper indult, ezekben Trump ügyvédjeinek 91 vádpontban kell védekezniük. A négy per közül kettő is azzal kapcsolatos, hogy Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, állítása valótlanságával ő is tisztában volt, ráadásul törvénytelen eszközökkel megpróbálta meghamisítani a választási eredményt.

Az elnökválasztás eredményének meghamisításával kapcsolatban két szinten folyik eljárás: Georgia államban az egyik kerületi ügyész által képviselt vád szerint a politikus bűnszervezetben próbálta meg elcsalni a 2020-as elnökválasztást, és egy washingtoni szövetségi bíróság is nagyjából hasonló vádakat hozott fel Trump ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!