Az út szélén hagyták meghalni Olaszországban a csonkolt karú napszámost

2024. június 20. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Róma körüli Lazio tartományban súlyos munkahelyi baleset történt, amikor az indiai Satnam Singh-et halálosan megsebesítette egy mezőgazdasági gép. Az eset nagy vihart kavart, a vendégmunkás férfi lábát ugyanis összezúzta, karját leszakította a gép, azonban senki sem segített neki, egy út mellett hagyták a haldoklót – írja a BBC News.

Úgy tudja az olasz média, hogy a munkáltatója, Antonello Lovato betette a sérült férfit és feleségét egy furgonba, lakhelyükhöz vitte, kitette, és otthagyta az úton. A levágott kart egy gyümölcsládába tették. Singh csak másfél órával később kapott ellátást, helikopter szállította egy római kórházba, ahol életét vesztette.

Lovatót most cserbenhagyása miatt, gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Az apja egyébként azt mondta az olasz médiának, hogy Singh-et figyelmeztették, ne menjen közel a nehézgéphez, de ő nem hallgatott rájuk. Marina Calderone munkaügyi miniszter barbárságnak nevezte a történteket.

A 30-as éveiben járó Singh két éve élt hivatalos papírok nélküli migránsként Olaszországban. Ügye megmozgatta a szakszervezeteket, a mezőgazdasági dolgozóké, a Flai CGIL sztrájkot is hirdetett, mondván „valódi rabszolgaság”, amivel szembenéznek.

A térség, ahol Singh is dolgozott, komoly mezőgazdasággal rendelkezik, sok pandzsábi és szikh dolgozik a földeken. A caporalatónak nevezett rendszerben közvetítők felbérelnek gyakran illegális bevándorlókat, akik borzasztóan alacsony bérekért robotolnak a földeken.

Az olasz mezőgazdasági dolgozók mintegy negyede így dolgozhat az olasz statisztikai hivatal szerint. Ezrek dolgoznak az olasz ültetvényeken, táblákon, szőlőkben, üvegházakban szerződés nélkül, veszélyes körülmények között. Sokuknak fizetniük kell a munkaadóknak azért, hogy kivigye őket a földekre, majd haza, nyomornegyedekben laknak, nincs hozzáférésük az oktatási és egészségügyi rendszerhez.

Több baleset is történt már ebben a rabszolgaságra hajazó rendszerben. 2016-ban egy olasz nő halt bele a 12 órás műszakokba a szőlőben (ami után törvényen kívül helyezték a caporalatót), 2018-ban a déli Pugliában 16 agrármunkás halt meg két közlekedési balesetben. Ez utóbbi sztrájkhoz is vezetett az afrikai munkások közt. Június elején a BBC szerint őrizetbe vettek két munkaközvetítőt is ugyanebben a tartományban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!