Manfred Weber: Nincs együttműködés Orbánnal, mi az Európa elpusztítására törekvők ellen harcolunk

2024. június 3. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Az, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók ügyében blokkolta az EU-tagállamok többségének akaratát, egész Európában nagy felháborodást váltott ki. A jövőben Orbán nem tarthatja majd túszként az egész EU-t. Nem szabad hagynunk, hogy a blokkolók diktálják a tempót”

– mondta Manfred Weber bajor kereszténydemokrata politikus, az Európai Néppárt elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában.

Weber az utóbbi időben azért került a magyar kormány és a kormánysajtó célkeresztjébe, mert állításuk szerint be akarja vezetni az európai uniós sorkatonaságot. Mint azóta kiderült, ezt egy nyilatkozata véletlen vagy szándékos félreértéséből találták ki, az ominózus beszédében a németországi sorozásról beszélt.

Az interjúban a FAZ arra is rákérdez, hogy az európai parlamenti választás után az Európai Néppárt kivel lépne szövetségre, kivel dolgoznának együtt az Európai Bizottságban. Weber erre azt mondja:

„Amikor két évvel ezelőtt megválasztottak, világosan meghúztam a határvonalunkat: Csak olyan pártokkal fogunk együttműködni, amelyek Európa-pártiak, Ukrajna-pártiak és a jogállamiság hívei.”

A FAZ visszakérdezett arra, hogy ez a határvonal rugalmas-e, hiszen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök látszólag egyszerre barátkozik a Néppárttal és Marine Le Pennel. Weber erre azt mondja:

„Nem. Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel PiS-szel, amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot. Mi vagyunk a polgári centrum, és az első sorban állunk az Európa elpusztítására törekvők elleni harcban.”

A lap egy esetleges európai uniós hadseregre is rákérdezett, amire Weber először határozottan leszögezte, hogy a német Bundeswehr bevetéséről nem az Unió, hanem a német parlament dönt. Viszont szerinte szükség lenne egy közös hadseregre is, hozzátette: „Az európai hadsereg létrehozásáról már döntöttek a német parlamentben, de a francia nemzetgyűlés sajnos elutasította a javaslatot.” Szerinte ebben a kérdésben ahhoz hasonló határozott döntésre lenne szükség, mint amikor az euró bevezetéséről döntöttek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!