Nagyon mást gondolnak az európaiak és a magyarok Ukrajna megsegítéséről

2024. május 23. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az európaiak a magyarokhoz hasonlóan erősebbé és függetlenebbé akarják tenni az EU-t, viszont mást gondolnak az orosz–ukrán háborúban való szerepvállalásról – írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete sajtóközleményében.

A csütörtökön megjelent Eurobarométer-felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, hogy mi az uniós polgárok véleménye az EU-ról, és mit várnak tőle.

Az európaiak 77 százaléka, a magyar válaszadók 70 százaléka támogatja az uniós országok közös védelmi és biztonságpolitikáját. Tíz uniós polgárból több mint hét egyetért azzal, hogy az EU-nak meg kell erősítenie a katonai felszerelések gyártását. Az uniós polgárok 69 százaléka, a magyarok 62 százaléka szavazna arra is, hogy a tagállamoknak legyen közös külpolitikája. Az EU-s polgárok 69 százaléka gondolja azt: az EU elegendő erővel és eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy világgazdasági szinten megvédje Európa gazdasági érdekeit. Ezt a magyar válaszadók 80 százaléka látja így.

Az európaiak szerint az uniós fellépés legkiemeltebb területe középtávon a biztonság és a védelem, majd az éghajlat és a környezet kérdése. A harmadik helyen az egészségügy, a negyedik helyen pedig a gazdaság és a migráció áll. A magyar válaszadók szerint a gazdaság az első, aztán jön a védelem, majd a migráció, és csak a negyedik az éghajlat és környezet, illetve az egészségügy témája.

Élesebb a különbség az orosz–ukrán háború megítélésében. A európai polgárok 87 százaléka, a magyarok 85 százaléka egyetért azzal, hogy az ukránoknak humanitárius támogatást kell adni a háborúban.

Viszont az uniós polgárok 72 százaléka, a magyaroknak csak 57 százaléka támogatja az orosz kormánnyal, vállalatokkal és magánszemélyekkel szembeni gazdasági szankciókat.

Az uniós polgárok 70 százaléka, a magyarok 56 százaléka helyesnek tartja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást. Tízből hatan értenek egyet azzal, hogy az EU tagjelölti státuszt adott Ukrajnának, és hogy katonai felszerelések beszerzését és szállítását finanszírozza. A magyar válaszadók esetében ez az arány csak 42 százalék, illetve 45 százalék.

A magyar kormány régóta azt hangoztatja, hogy minden humanitárius segítséget meg kell adni az ukránoknak, de fegyvereket nem lehet Ukrajnába küldeni. A kormány korábban az Ukrajnának nyújtott uniós segélycsomagot is megvétózta. Az Európai Bizottság még tavaly júniusban javasolta, hogy a 2021–2027-es időszakra szánt uniós költségvetést növeljék meg 66 milliárd euró többletbefizetéssel, és ebből 17 milliárd euróval, valamint 33 milliárd eurónyi hitellel folytassák Ukrajna támogatását. A magyar kormány hamar támadni kezdte a javaslatot különféle csúsztatásokkal, amelyekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A felmérésből az is kiderül, hogy az európai polgárok sokkal inkább úgy érzik: befolyásolja a jövőjüket az orosz–ukrán háború. A válaszadók 42 százalékának a közelmúltbeli válságok közül Oroszország Ukrajna elleni inváziója befolyásolta a legnagyobb mértékben a jövőképét. Ezután jött a világjárvány és más egészségügyi válságok, majd a gazdasági és pénzügyi válság. A magyarok jövőjét leginkább a világjárvány és más egészségügyi válságok befolyásolták, ezt követte a gazdasági és pénzügyi válság, és csak ezután jött Oroszország Ukrajna elleni háborúja.

2023 ősze óta javult az európai gazdaság helyzetének megítélése: a válaszadók 47 százaléka, a magyar válaszadók 54 százaléka „jónak” gondolja a gazdasági helyzetet, ez 2019 óta a legmagasabb szint. A polgárok jelentős része úgy véli, hogy az európai gazdasági helyzet a következő 12 hónapban stabil marad.

Az európai választásokat megelőző időszakban a válaszadók közel háromnegyede, 74 százaléka, Magyarországon 82 százaléka érzi magát az EU polgárának, ami az utóbbi több mint két évtizedben mért legmagasabb szint.

A 101. standard Eurobarométer felmérést (2024 tavasza) 2024. április 3. és 28. között végezték a 27 tagállamban. 26 399 uniós polgárt kérdeztek meg személyesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!