Uniós biztos: A támadások és bosszú veszélyes játékát űzik a Közel-Keleten

2024. április 24. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Példátlan volt Irán támadása Izrael ellen, ami egy eleve nagyon feszült helyzetet súlyosbít – hangsúlyozta szerdán az Európai Parlamentben (EP) Josep Borrell. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte: ez volt az első eset, hogy Irán a saját területéről indított közvetlen csapást több száz drónnal és rakétával. (Az esetet ebben a cikkünkben elemeztük.) Ugyanakkor az uniós kvázi-külügyminiszter hozzátette: közben nem szabad elfelejteni a korábbi izraeli támadást (egy szíriai konzulátus ellen), amelyet Irán akciójához hasonlóan elítélt. „Támadások és bosszú, bosszú és támadások veszélyes játékát” űzik a térségben, ami a szakadék szélén áll. Egy kicsit „közelebb léptek a mélységhez” az iráni Iszfahánnál történt robbanásokkal, amiket egyik fél sem használt arra, hogy tovább feszítse a helyzetet, de ha bárki hibázik, abból úgy látta, hogy szörnyű konfliktus lehet. A libanoni határon már oda-vissza lőttek egymásra (az ország Izraellel határos déli részét az iráni hátszelű Hezbollah ellenőrzi), amire szerinte 2006 óta nem volt példa.

Hangsúlyozta, hogy uniós intézmények és (a múlt heti csúcstalálkozójukon) a tagállamok vezetői is erős békeüzenetet küldtek. A külügyminiszterek hétfőn egyeztettek, egyhangúlag elítélték Irán akcióját és elkötelezettek Izrael biztonsága mellett, mondta Borrell. „Politikailag elkötelezettek” az Irán elleni szankciók kiterjesztése mellett, amiket az oroszoknak szállított drónok miatt vezettek be. Megerősítette, hogy a hivatalosan még nem elfogadott új büntetőintézkedésekkel az iráni dróngyártást igyekeznek célba venni, de a szankciókban csak eszközt látott, amik önmagukban nem oldanak meg semmit, diplomáciai erőfeszítések is kellenek a helyzet enyhítésére.

Elkötelezettek Izrael védelme és léte mellett, de figyelembe kell venniük a Gázában dúló konfliktus magas emberi árát is. Az EU-nak „az értelem hangján” kell megszólalnia, meg kell próbálnia csökkenteni a szenvedést, és egy kétállami megoldáshoz (azaz az önálló palesztin állam létrehozásához) vezető politikai folyamattal lehet tartós béke, de ez Borrell szerint „egy másik történet”.

Határozottan elítéljük Irán Izrael elleni rakétatámadását, ami azzal a veszéllyel jár, hogy államok közötti háborúvá válik a közel-keleti konfliktus és ez az EU biztonságát is veszélyeztetné, jelentette ki a vita egyetlen magyar megszólalójaként Gál Kinga. A fideszes képviselő szerint a legfontosabb most az, hogy megakadályozzák a helyzet súlyosbodását, amihez minden féltől önmérsékletre van szükség. Úgy látta, hogy egy kiterjedt háború katasztrofális migrációs hullámot indítana Európa felé, ezért sürgős a libanoni helyzet és a szíriai menekültek helyzetének rendezése is. Mielőbbi béke kellene „a szomszédunkban is, ezért mi a béke pártján állunk”.

Az uniós külpolitikát a tagállamok határozzák meg egyhangúlag. Az EP-nek véleménye lehet róla, de döntéseket nem hozhat ezen a téren – így például szankciókról sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!