Izrael jócskán alulbecsülhette a damaszkuszi konzulátus megtámadásának következményeit

2024. április 18. – 12:13

frissítve

Izrael jócskán alulbecsülhette a damaszkuszi konzulátus megtámadásának következményeit
Izraeli és amerikai zászlót égetnek egy teheráni tüntetésen a damaszkuszi nagykövetséget ért légitámadást követően – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma megerősítette, hogy meg fogják vétózni Palesztina felvételét az ENSZ tagjai közé. A külügyminisztérium szóvivője szerint a felvételért felelős bizottság tagjai között nem volt egyetértés abban, hogy Palesztina teljesíti-e a tagsághoz szükséges kritériumokat.

Szerintük a Palesztin Hatóságnak reformokat kell végrehajtani ahhoz, hogy állammá nyilváníthassák. Ehhez az is szükséges, hogy felszámolják a Hamász uralmát Gázában. A szóvivő tagadta, hogy beleegyeztek volna abba, hogy Izrael megtámadja a Gázai övezetben lévő Rafah városát.

Palesztinát bizonyos országok – mint Magyarország – elismerik önálló államként, mások – mint az Egyesült Államok – nem.

(Haárec)

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) kihirdette legújabb szankcióit Irán ellen. A perzsa állam azután kapta a kiterjesztett büntetést, hogy viszonylag sikertelen ellencsapást kísérelt meg Izrael ellen, amely megsemmisítette Irán damaszkuszi konzulátusát. A hivatalos indokolás természetesen nem a „válaszlépés” megtorlása volt, hanem emberi jogi visszaélések, a Hamasz, a huszik, illetve a a Hezballah finanszírozása. Az OFAC 16 személyt és több szervezetet is szankcionált.

A már korábban belengetett szankció elsősorban az iráni drónprogramot, illetve pilóta nélküli repülőgép (UAV) gyártást, az acélipart és a járműipart célozta meg, illetve olyan személyeket szankcionált, amelyek vagy a fegyverek kifejlesztésében, vagy elszállításában közreműködő cégeknél, vagy más intézményeknél dolgoznak.

Szankciót kapott az iráni Shahad-131 drónokat szállító cég, a hajtóműveket szervizelő vállalatok és a drónokat a Közel-Keleten az iráni erők számára szállító cég vezetése is

„A Pénzügyminisztérium gazdasági eszközeit használjuk, hogy ezzel megzavarjuk Irán rosszindulatú tevékenységének kulcsfontosságú aspektusait, beleértve a pilóta nélküli légijármű programját és a a terrorizmus támogatását”.

– mondta Janet Yellen pénzügyminiszter. Az amerikai és a brit lapok első értékelései szerint a szankció egyben annak is a kihangsúlyozása, hogy a „rekontra”, vagyis a válaszcsapás a válaszcsapásra lehet csak szankció, az Egyesült Államok visszafogná Izraelt egy drasztikus lépéstől.

Ugyan Izrael a szövetségesei segítségével sikeresen likvidálta a múlt szombaton Irán által kilőtt drónok és rakéták túlnyomó részét, az tagadhatatlan, hogy az ügyet ezzel lezártnak tekintő Irán még úgy is komoly erődemonstrációval válaszolt a damaszkuszi konzulátusuk elleni izraeli légicsapásra, hogy vállaltan limitált károkat akartak okozni a támadással. A New York Times cikkéből most az derült ki, hogy az izraeliek

annyira nem érezték provokációnak a damaszkuszi konzulátus elleni légicsapást, hogy még a legközelebbi szövetségesüknek számító Egyesült Államoknak is csak közvetlenül előtte szóltak arról, hogy meg fog történni.

Amerikai tisztviselők szerint Izraelben jócskán alulbecsülték a légicsapás következményeit, és még akkor sem számítottak komoly válaszcsapásra, amikor egyértelművé vált, hogy Irán reagálni fog, ezért is kellett folyamatosan újratervezniük szombaton. Az International Criss Group nevű nonprofit szervezet iráni munkacsoportjának vezetője, Ali Vaez szerint most egy kicsit mindenki azt érezheti, hogy győztesen jött ki a dologból.

Ettől még viszont nagyon kényes a helyzet, mert ha bárki úgy dönt, hogy mégsem így gondolja, az globális konfliktushoz is vezethet. Főleg az amerikaiak izzadhatnak emiatt, mert nekik kell arról győzködniük a reakciót sürgető izraeli tisztviselőket, hogy elégedjenek meg a sikeres védekezéssel, és ne indítsanak ők is válaszcsapást. Az izraeli vezetés egyébként állítólag már szombat este majdnem elrendelte Irán megtámadását, dacára annak, hogy Irán tizenkét napot várt a válaszával, és privát csatornákon jelezte, hogy nem szeretne háborúzni sem Izraellel, sem Amerikával.

Az Európai Unió megállapodott az iráni drón- és rakétagyártókkal szembeni szankciók kiterjesztéséről, miután Teherán múlt hétvégén példátlan támadást intézett Izrael ellen. „Nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk Irán elszigetelése érdekében” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Charles Michel – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az új EU-s szankcióiról a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón állapodtak meg a tagországok. Charles Michel úgy fogalmazott: döntöttek arról, hogy szankciók lesznek és a rakétákat, drónokat gyártó cégeket veszik majd célba. Az EU már korábban is több szankciót bevezetett Iránnal szemben, többek között azért, mert drónokat adtak el Oroszországnak, amelyeket aztán az Ukrajna elleni háborúban vetettek be.

Izrael korábban felszólította szövetségeseit, hogy szankcionálják Irán rakétaprogramját, és minősítsék terrorszervezetté az iráni Forradalmi Gárdát, amit az Egyesült Államok már régebben megtett, az EU és Nagy-Britannia azonban nem.

Az Egyesült Államok utalt arra, hogy az elkövetkező napokban új szankciókat fognak bevezetni. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kedden a további szankciók lehetőségéről szólva kijelentette, hogy „továbbra is minden lehetőség nyitva áll az iráni terrorizmus finanszírozásának megakadályozására”.

(BBC)

  • Az USA bejelentette, hogy új szankciókat fog kivetni Iránra.
  • Hezbollah-célpontokat támadtak éjjel izraeli vadászgépek Libanonban.
  • Irán hadihajókat küldött a Vörös-tengerre.
  • A libanoni média szerint Izrael mélyen a határ mögött hajtott végre légicsapás Libanonban.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!