A romok között élte túl, amikor lebombázták a családjuk házát, most egy segélycsomag nyomta agyon

2024. április 17. – 09:41

frissítve

A romok között élte túl, amikor lebombázták a családjuk házát, most egy segélycsomag nyomta agyon
Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője sajtótájékoztatón mutatott be egy a Holt tengerbe csapódott iráni ballisztikus rakétát a hétvégi iráni légitámadást követően – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy repülőgépről ledobott segélycsomag nyomta agyon a Gázai övezetben a 13 éves Zein Oroqot, aki tavaly novemberben a szerencsének köszönhetően élte túl, amikor az izraeli hadsereg lebombázta a házukat. Akkor a családja 17 tagja meghalt, de ő valahogy életben maradt a romok alatt.

A Gázai övezetben hónapok óta éhínség tombol, mivel az övezetet blokád alatt tartó izraeli hadsereg akadályozza bizonyos segélyszállítmányok bejutását. Különböző országok emiatt egy ideje már repülőgépekről dobnak le paplanernyővel felszerelt élelmiszercsomagokat. Ezek közül azonban egy-egy rendszeresen nem nyílik ki, így az emberekre vagy a házakra zuhan.

Múlt héten egy ilyen élelmiszercsomag esett rá Zein Oroqra is, aki másokkal együtt azt remélte, hogy valamennyit haza tud vinni a nekik szánt élelmiszerből. A fején sérült meg, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

(Guardian)

Libanoni sajtóértesülések szerint szerda délután az izraeli légierő mélyen az ország belsejében, a Baalbek körzetében található Iját városánál hajtott végre légicsapást. Az izraeli határtól 100 kilométerre található Baalbek régiója a Hezbollah terrorszervezet egyik bázisterületének számít (a szervezet első tagjait a Beka folyó völgyének síita földműveseiből toborozták az iráni Forradalmi Gárda tisztjei) , Izrael ezért szórványosan korábban is támadta.

Szerda reggel a Hezbollah drónokkal támadást intézett észak-izraeli katonai állások ellen, az akcióban 14 katona sérült és 4 civil sérült meg.

(Times of Israel)

„Mindenhol rakéták és drónok robbantak körülötted, olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal” – szemléltette a Telegraph brit lapnak egy tartalékos izraeli őrnagy, milyen érzés volt szembeszállni a szombaton indított, mintegy 350 különböző támadóeszközből álló iráni támadással. Ahogy arról részletesen írtunk, a főleg Iránból, de részben iraki és szíriai területről is indított csapásmérő eszközök nagy részét már az izraeli határ előtt megsemmisítették az izraeli, brit, amerikai, illetve jordániai vadászgépek.

A légierőben eltöltött 20 évem alatt ez volt a legbonyolultabb bevetés, mivel tudtuk, hogy ha egy célpontot elhibázunk, akkor az már Izrael területén robbanhat fel. (…) Éjszaka mindig nehezebb befogni és megsemmisíteni a célpontokat. Nagyon alacsonyan repülnek, így nekünk is kis magasságban kellett tartani a gépet, ami azért veszélyes, mivel közben nem látni a terepet. Néha felvillan egy-egy kivilágított objektum, az utcai lámpák sora, de repülés közben alapvetően az érzékelőkre kellett hagyatkoznunk. Viszont sokat gyakoroltunk a feladatra, és be is bizonyítottuk felkészültségünket.

A névtelenül nyilatkozó veterán (több mint 3000 repült órával rendelkező) pilóta elmondta, hogy szombat este épp otthon volt a családjával, amikor riadóztatták, bevetés után lezuhanyzott, és vasárnap délután négykor már az irodájában volt. Egysége többi tagja is kettős életet él; a nyilatkozó őrnagy mérnökkel, tanárokkal együtt száll fel bevetésre. Az Izraeli Légierő tartalékosai voltak a fegyveres erők első tagjai, akik nyíltan szembeszálltak a Netanjáhu-kabinet jogállami garanciákat csorbító igazságügyi reformjával, amit január elején kaszált el az ország Legfelsőbb Bírósága.

Shahram Irani tengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka a fegyveres erők ünnepének alkalmából tartott teheráni tájékoztatón bejelentette, hogy iráni hadihajók kísérik a Vörös-tengerre tartó kereskedelmi hajókat, a Dzsamarán fregatt pedig már jelenleg is az Ádeni-öbölben őrjáratozik. Irán rendszeresen küld hadihajókat a fontos kereskedelmi útvonalnak számító Vörös-tengerre, sőt, gyanú szerint több mint két éve tartózkodik a térségben egy kereskedelmi hajóból átalakított különleges egység, ami a húszik hajóforgalom elleni rakéta- és dróntámadásainak célkijelölésében és koordinációjában segédkezik.

(Reuters)

Ebrahim Raisi iráni elnök szerdán azt mondta, hogy Izrael legkisebb agressziója Irán területén „erős és heves csapást” váltana ki. Az iráni elnök az iráni nemzeti hadsereg napja alkalmából rendezett parádén mondott beszédet, amit az IRNA iráni állami hírügynökség tudósított.

Ebrahim Raisi iráni elnök beszél a hadsereg napja alkalmából rendezett parádén – Fotó: Atta Kenare / AFP
Ebrahim Raisi iráni elnök beszél a hadsereg napja alkalmából rendezett parádén – Fotó: Atta Kenare / AFP

„A hadsereg a nemzet mellett áll, és a haza, a területi integritás és az iszlám forradalom értékeinek védelmében cselekszik” – idézte Raisi szavait a hírügynökség. Az Al Jazeera teheráni tudósítója azt írta, hogy az elnök beszédét felvételről közvetítették Teheránban, de a beszédet egy katonai bázison vették fel, a fővárostól keletre.

(Guardian)

Az izraeli légierő egy nap alatt több mint 40 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, köztük Izrael elleni támadásokra előkészített rakétakilövőkre – közölte a hadsereg. Az előkészített rakétavetőket a Gázai övezet középső részén semmisítették meg, ahol az IDF célzott műveletet hajt végre a Hamász ellen. A hadsereg szerint a Nuseirat tábor külterületén zajló művelet során csapataik több fegyverest megöltek és terrorcsoportok által használt helyszíneket semmisítettek meg.

Az IDF szerint az egyik légicsapást egy fegyveres drónt működtető sejt ellen hajtották végre, egy drónt is bevetettek egy fegyveres megölésére, egy másikat pedig mesterlövész lőtt le. Az IDF szerint a célpontok között voltak földalatti rakétakilövő állások, robbanószerkezetekkel ellátott épületek, és olyan építmények, ahol ügynökök gyülekeztek, megfigyelőállások, földalatti helyszínek is.

Az izraeli hadsereg kedden reggel közölte, hogy „több rakétakilövést azonosítottak, amelyek Libanonból haladtak át izraeli területre”. Közölték, hogy izraeli vadászgépek éjjel több dél-libanoni Hezbollah-célpontra is csapást mértek, így például a Hezbollah által használt katonai telepekre és épületekre Kiamban, Mansouriban, Aalma ash-Sabban és Yaterban. Áldozatokról vagy károkról nem közöltek infromációt.

(Times of Israel)

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter után Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat fog bevezetni Irán ellen a hétvégi, Izrael elleni dróntámadás miatt. A 300 lövedék nagy részét – amelyek többségét feltehetően Irán területéről indították – Izrael és szövetségesei elfogták. is azt mondta, hogy az amerikai kormányzat szankciókkal fogja „továbbra is megzavarni az iráni rezsim rosszindulatú és destabilizáló tevékenységét”.

(CNN)

Keddi közvetítésünket a gázai háborúról, illetve Irán és Izrael konfliktusáról itt olvashatja vissza. A fontosabb történések:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!