Izraeli vadászpilóta a hétvégi támadásról: „Olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal”

2024. április 17. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenhol rakéták és drónok robbantak körülötted, olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal” – szemléltette a Telegraph brit lapnak egy tartalékos izraeli őrnagy, milyen érzés volt szembeszállni a szombaton indított, mintegy 350 különböző támadóeszközből álló iráni támadással. Ahogy arról részletesen írtunk, a főleg Iránból, de részben iraki és szíriai területről is indított csapásmérő eszközök nagy részét már az izraeli határ előtt megsemmisítették az izraeli, brit, amerikai, illetve jordániai vadászgépek.

A légierőben eltöltött 20 évem alatt ez volt a legbonyolultabb bevetés, mivel tudtuk, hogy ha egy célpontot elhibázunk, akkor az már Izrael területén robbanhat fel. (…) Éjszaka mindig nehezebb befogni és megsemmisíteni a célpontokat. Nagyon alacsonyan repülnek, így nekünk is kis magasságban kellett tartani a gépet, ami azért veszélyes, mivel közben nem látni a terepet. Néha felvillan egy-egy kivilágított objektum, az utcai lámpák sora, de repülés közben alapvetően az érzékelőkre kellett hagyatkoznunk. Viszont sokat gyakoroltunk a feladatra, és be is bizonyítottuk felkészültségünket.

A névtelenül nyilatkozó veterán (több mint 3000 repült órával rendelkező) pilóta elmondta, hogy szombat este épp otthon volt a családjával, amikor riadóztatták, bevetés után lezuhanyzott, és vasárnap délután négykor már az irodájában volt. Egysége többi tagja is kettős életet él; a nyilatkozó őrnagy mérnökkel, tanárokkal együtt száll fel bevetésre. Az Izraeli Légierő tartalékosai voltak a fegyveres erők első tagjai, akik nyíltan szembeszálltak a Netanjáhu-kabinet jogállami garanciákat csorbító igazságügyi reformjával, amit január elején kaszált el az ország Legfelsőbb Bírósága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!