Elkaszálta az izraeli legfelsőbb bíróság azt az igazságügyi reformot, ami ellen százezrek tüntettek

2024. január 1. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította azt az igazságügyi reformcsomagot, amely korábban országos tüntetéseket váltott ki a Netanjahu-kormány ellen – írja a BBC.

A legfelsőbb bíróság közleménye szerint a 15 bíróból 8 a parlament által júliusban elfogadott módosítás ellen döntött, ezzel a reformcsomag hatályát vesztette. A bírók szerint a törvény sértené a demokratikus állam jellemzőit.

A most elkaszált törvény elvette volna az izraeli legfelsőbb bíróság azon hatáskörét, hogy felülbírálja az általa észszerűtlennek tartott kormányzati intézkedéseket. Emellett nagyobb beleszólást adott volna a kormánynak a bírók kinevezésébe. Ez a törvény az első azok között, amelyek a bíróságok hatalmának korlátozását célozzák. A reformcsomag tartalmáról és jelentőségéről itt írtunk bővebben.

A Benjámin Netanjahu által vezetett kormány szerint az módosításokra azért lett volna szükség, hogy korrigálják a hatalmi ágak közti egyensúlyt. A kritikusai szerint azonban Netanjahu felhasználhatja a törvényt az ellene hozott esetleges ítéletek megsemmisítésére.

Az igazságügyi reform Izrael történetének legnagyobb tiltakozásait váltotta ki 2023 tavaszán és nyarán. Volt olyan nap, amikor országszerte körülbelül 365 ezer ember vonult az utcákra, csak Tel-Aviv központjában 180 ezres tiltakozó tömeg gyűlt össze. Ráadásul tartalékos katonák százai – köztük a légierő pilótái – azzal fenyegetőztek, hogy megtagadják a szolgálatra jelentkezést, ami gyengítené az Izraeli Védelmi Erőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!