A belga miniszterelnök szerint Oroszország képviselők lefizetésével próbálja befolyásolni a közelgő EP-választásokat

2024. április 12. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

A belga ügyészek egy brüsszeli hírszerzési művelet után nyomozást indítottak az európai parlamenti képviselőknek Oroszország által állítólagosan kifizetett összegek ügyében – közölte a belga miniszterelnök. Alexander De Croo szerint a beavatkozási kísérlettel Moszkva célja az volt, hogy gyengítse az Ukrajnának nyújtott európai támogatást – írja a Guardian.

„A belga hírszerző szolgálatok megerősítették az oroszbarát interferenciahálózatok létezését, amelyek több európai országban és itt, Belgiumban is tevékenykednek” – fogalmazott. „A céljuk az, hogy segítsenek több oroszbarát jelöltet megválasztani az Európai Parlamentbe, és megerősítsenek egy bizonyos oroszbarát narratívát ebben az intézményben. Ez nagyon világos”.

Nemrég a cseh hatóságok is arról szóló jelentést tettek közzé, hogy egy orosz hálózat próbálja befolyásolni az EP-választás eredményét. „A cseh vizsgálat is azt mutatja, hogy Moszkva európai parlamenti képviselőket keresett meg, és fizetett nekik azért, hogy az orosz érdekeket képviselje az EP-ben” – mondta De Croo.

A belga szövetségi ügyészség nyomozása csütörtökön indult. Egyelőre nem nevezték meg, hogy kiket érinthet a vizsgálat.

De Croo azt mondta, a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón megvitatja az ügyet az uniós vezetőkkel is, hogy döntsenek arról, hogy szükség van-e az Olaf, az EU csalás elleni nyomozóegységének bevonására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március elején egyébként arról beszélt Szocsiban, hogy Belgium „javarészt Oroszországnak, az orosz álláspontnak köszönhetően jelent meg a világtérképen”. Ezt az állítását akkor ellenőriztük, és arra jutottunk, hogy ez az állítás teljesen hamis. Ha érdekli, hogy miért, ide kattintson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!