Fact-check: Belgium tényleg Oroszországnak köszönheti függetlenségét, ahogy Putyin állítja?

2024. március 7. – 12:53

Fact-check: Belgium tényleg Oroszországnak köszönheti függetlenségét, ahogy Putyin állítja?
Vlagyimir Putyin felszólalása a szocsi Világifjúsági Fesztiválon Fotó: Mikhail Metzel / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Belgium „javarészt Oroszországnak, az orosz álláspontnak köszönhetően jelent meg a világtérképen”, jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, a Világifjúsági Fesztiválon egy belga fiatalember kérdésére válaszolva. Putyin az elmúlt években egyre gyakrabban jelentkezik sajátos történelmi téziseivel, amelyekkel alapvetően aktuálpolitikai lépéseit próbálja keretezni – legyen szó pszeudotörténelmi fejtegetésekről az ukránság mibenlétéről, vagy Oroszország világtörténelmi szerepéről. Ezekben közös, hogy kevés közük van történelmi ismereteinkhez.

Most is ez a helyzet. Belgium valójában nem Oroszország akaratából, hanem azzal pont ellentétben született meg 1830-ban. Túl mélyen talán ne merüljünk bele Belgium történelmébe, a sztori szempontjából talán elég annyi, hogy a napóleoni háborúkat lezáró, az új európai rendet kialakító 1815-ös bécsi kongresszuson elvetették a belga függetlenség gondolatát. A francia forradalom előtt Osztrák Németalföld néven ismert, katolikusok lakta területet a protestáns Németalföldi Köztársasághoz csapva létrehozták az Egyesült Holland Királyságot. A katolikus vidék lakói azonban egyre elégedetlenebbek voltak a velük intoleráns protestáns uralkodóval, ami 1830-ra forradalomba torkollt.

A cári udvar nem volt rajongója a forradalmaknak, a belga forradalomba fegyveresen szándékozott beavatkozni a holland királyság oldalán. Ehhez javarészt lengyel csapatokat akartak felhasználni, de a tervet, ahogy arra a Politico is utal, felülírta a novemberi felkelés, amely a feldarabolt Lengyelország orosz ellenőrzésű területein robbant ki a cár uralma ellen. Vagyis Oroszország nemhogy nem tudott lengyel csapatokat küldeni a belga forradalom leverésére, hanem magának kellett levernie a lengyel csapatok lázadását. A novemberi felkelés bukása után elmenekült lengyel csapatok aztán éppenséggel a belga forradalmárokhoz csatlakoztak – ennyiben valóban volt szerepe Oroszországnak a belga függetlenség kivívásában.

Belgium függetlenségét amúgy az 1830-as londoni konferencián garantálták Európa akkori nagyhatalmai, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Poroszország és a területet a napóleoni háborúk előtt birtokló Ausztria. Az öt nagyhatalom közül Nagy-Britannia és Franciaország volt feltétlen híve a belga függetlenségnek, az ő nyomásukra egyezett ebbe bele az amúgy a forradalom fegyveres leverését pártoló Ausztria, Poroszország és Oroszország is az új állam elismerésébe.

Belgium tehát legfeljebb annyiban köszönheti létezését Oroszországnak, hogy a cári birodalomnak a lengyel felkelés miatt nem volt lehetősége fegyveresen beavatkozni a holland királyság oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!