Megszavazták az EU-ban a világ első átfogó jogszabályát a mesterséges intelligenciáról

2024. március 13. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament szerdán megszavazta a mesterséges intelligenciát szabályozó rendeletet. Miután a tagállamok is jóváhagyják a velük már leegyeztetett szöveget, az EU tiltani fogja a gépi érzelemfelismerő rendszereket a munkahelyen és az iskolákban. Az olyan mesterséges intelligenciát használó alkalmazásokat sem engedi, amelyek alapjogokat sértenek például érzékeny személyes adatokon alapuló biometrikus kategorizálással vagy az internetről, zártláncú videóhálózatokról letöltött arcfelismerő adatbázisokkal. Nem lehet pontozni a polgárokat kockázati profiljuk vagy társadalmi hovatartozásuk alapján, és ugyanígy szabályellenes a profilalkotásra, illetve a bűnözői előéletre alapozott prediktív rendészet is. Olyan rendszereket sem szabad majd alkalmazni, amelyek képesek befolyásolni az emberek viselkedését, vagy a sebezhetőségüket használják ki.

Távoli biometrikus azonosító rendszereket néhány kivételtől eltekintve a bűnüldöző szervek sem használhatnak, valós időben például csak eltűnt személyt keresésére vagy terrortámadás megelőzésére. Az új rendelet külön kötelezettségeket állapít meg a magas kockázatú, mesterséges intelligenciát használó rendszerekre, például ha a kritikus infrastruktúra, az egészségügyi és banki szolgáltatások, a bűnüldözés, vagy a határigazgatás terén működnek.

Az általános mesterséges intelligenciának és az alapjukat képező modelleknek meg kell majd felelniük bizonyos átláthatósági követelményeknek, a betanításuknál be kell tartani az uniós szerzői jogi szabályokat.

Kötelező lesz egyértelműen megjelölni a mesterséges vagy módosított képeket és videókat, mint a deepfake-ek.

Bárki panasszal élhet majd az mesterséges intelligencián alapuló rendszerek alkalmazásával szemben, és részletes tájékoztatást kérhet az alapvető jogaikra jelentősen kiható olyan döntésekről, amelyek magas kockázatú, mesterséges intelligenciát használó rendszerek bevonásával születtek.

A javaslatot 523 szavazattal (köztük az összes voksoló magyaréval), 46 nem és 49 tartózkodás mellett fogadták el. A rendeletnek még át kell esnie egy jogász-nyelvészi ellenőrzésen. Ezután, de még a júliusi EP-választás előtt fogadja el hivatalosan végleg az Európai Parlament. A szöveget még a Tanácsnak is hivatalosan támogatnia kell.

Thierry Breton belső piaci biztos a javaslatot benyújtó Európai Bizottság nevében üdvözölte a nagy többséget „a világ első átfogó, kötelező erejű kerete mellett a megbízható mesterséges intelligenciára”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!