Rengeteg trícium szivárog a kínai atomerőművekből

2024. március 10. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai atomerőművek akár kilencszer annyi tríciumot tartalmazó szennyvizet bocsátottak ki 2022-ben, mint amennyi a fukusimai komplexum tervezett éves kibocsátása az atomerőmű-baleset után, derült ki egy nyilvános dokumentumból.

Kína bírálta Japánt, amiért a fukusimai erőműből nukleáris szennyezett vizet engedett a Csendes-óceánba, miközben a szomszédos országból származó összes tengeri termékre általános importtilalmat rendelt el a kibocsátás 2023 augusztusi kezdete óta, írja a Japan Today. Közben a kínai erőművek egy jelentős részében a tríciumszivárgás meghaladta ezt a mértéket.

A legújabb kínai nukleáris energia évkönyv szerint 2022-ben 13 atomerőmű összesen 19 megfigyelési pontján vizsgálták a radioaktív anyagokat. A szennyvízben lévő trícium mennyisége 15 helyen nagymértékben meghaladta a fukusimai erőműből kiengedni tervezett tisztított vízre megállapított maximális éves, 22 billió becquereles határt. A csinsani erőmű például körülbelül 202 billió becquerel tríciumos vizet engedett ki 2022-ben.

A japán kormány tájékoztatása szerint a fukusimai atomerőmű mintegy 2,2 billió becquerel tríciumot bocsát ki évente, mielőtt 2011 márciusában egy földrengés és az azt követő szökőár miatt tönkrement.

2023 júliusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentést nyújtott be Japánnak, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a fukusimai vízkibocsátás megfelel a globális biztonsági előírásoknak, hozzátéve, hogy „elhanyagolható radiológiai hatása lesz az emberekre és a környezetre”. A fukusimai erőműből kibocsátott tisztított vizet hígítják, hogy a tríciumszintet a japán nemzeti biztonsági szabványok negyvenede alatt tartsák.

A trícium egyébként alapvetően ilyen mennyiségben nem jelent egészségügyi kockázatot. Természetes úton is keletkezik, és csak kisenergiájú béta sugárzást bocsájt ki radioaktív bomlása során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!