Ciprus, Hollandia és Görögország is részt vesz a Gázai övezethez vezető, humanitárius tengeri folyosó létrehozásában

2024. március 8. – 11:17

frissítve

Ciprus, Hollandia és Görögország is részt vesz a Gázai övezethez vezető, humanitárius tengeri folyosó létrehozásában
Palesztin menekültek egyiptomi mobilszolgáltatók hálózataira próbálnak csatlakozni a határnál Rafahban 2024. március 5-én – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN helyszíni tudósítója szerint legalább öten meghaltak akkor, amikor egy ismeretlen nemzet segélyszállítmányokat dobott Gázavárosra.

Az áldozatok mellett legalább tízen meg is sérültek.

A tudósító szerint a szállítmány több részének nem nyílt ki az ernyője, vagy ha ki is nyílt, túl gyorsan zuhant a föld felé.

Először az Egyesült Államok kezdett el segélyszállítmányt légi úton küldeni a Gázai övezetbe még szombaton. A CNN szerint a döntést többen is kritizálták, a segélycsomagokban ugyanis nem tartós élelmiszer volt, hanem közel negyvenezer adag étel.


Mint írtuk, Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy ideiglenes kikötőt fognak építeni a gázai partoknál, hogy még több segély jusson be az övezetbe. Ezáltal megnyílhat az a tengeri folyosó, aminek létrehozásában az USA mellett részt vesz

az Egyesült Királyság, Európai Bizottság, Ciprus, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Arab Emírségek.

Az országok közös nyilatkozatot adtak ki, amiben azt írták, a tengeri folyosón célja, hogy a szükséges mennyiségű humanitárius segély juthasson be az övezetbe.

A folyosó útvonaláról egyelőre keveset tudni. Az viszont biztos, hogy Ciprus lesz a felelős azért, hogy a szárazföldről induló segélyszállítmányok a tengeren keresztül biztonságban eljussanak az övezetbe. A tengeri folyosó kialakításában az ENSZ gázai humanitárius és újjáépítési koordinátora, Sigrid Kaag is részt vesz. Kaagot bízták meg azzal, hogy „megkönnyítse, koordinálja, felügyelje és ellenőrizze a segélyek beáramlását az ostromlott térségbe”- áll a közleményben.

A következő lépés szerint Ciprus hamarosan összehívja az országok magas rangú tisztviselőit azért, hogy közösen megvitassák, miként lehetne gyorsabbá tenni a tengeri folyosón történő szállítást, összekötve többek között egyiptomi és jordán szárazföldi, valamint légi útvonalakkal.

(SkyNews)

David Cameron brit külügyminiszter pénteken az X-en jelentette be, hogy az Egyesült Királyság az Egyesült Államokkal közösön tengeri folyosót nyit, hogy a segélyszállítmányok közvetlenül bejuthassanak Gázába.

“Továbbra is sürgetjük Izraelt, hogy engedjen be több teherautót a Gázai övezetbe, mivel a segítség ezen az úton juthat el a leggyorsabban azokhoz, akiknek szükségük van rá” – tette hozzá Cameron.

Szintén az X-en Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy a bizottság is részt vesz a folyosó létrehozásában. Von der Leyen Cipruson azt mondta, hogy Gáza "humanitárius katasztrófával" néz szembe, és Európa “kiáll az ártatlan civilek mellett”. Az elnök reméli, hogy a folyosó szombaton vagy vasárnap megnyílhat.

Joe Biden csütörtök esti évértékelő beszédben hivatalosan bejelentette, hogy az USA egy ideiglenes kikötőt fog építeni a gázai partoknál, hogy még több segély jusson be. “Arra utasítom az amerikai hadsereget, hogy sürgősséggel hozzanak létre egy ideiglenes mólót a Gázai övezet partjainál, amin keresztül vizet, élelmiszer, gyógyszer lehet bejuttatni az övezetbe, valamint a mólónál átmeneti menedékhelyeket biztosító hajók is kiköthetnek majd” – mondta az USA elnöke.

Biden megígérte, hogy “amerikai bakancs nem lép Gáza földjére”, és felszólította Izraelt, hogy “neki is meg kell tenni a maga részét. "A humanitárius segítségnyújtás nem lehet másodlagos szempont vagy alku tárgya. Az ártatlan életek védelmének és megmentésének prioritást kell élveznie” – üzente az ország vezetőinek az amerikai elnök.

(Guardian, SkyNews)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vizsgálatai alapján azt állítja, hogy a katonáik „gyanús személyekre lőttek”, nem a tömegbe a gázai ételosztáson.

Mint írtuk, múlt hét csütörtökön legalább 18 élelmiszer-szállító teherautóból álló konvoj érkezett a Gázavárosába. A szemtanúk beszámolói szerint az IDF tankjai tömeg felé lőttek, a menekülő teherautók pedig több civilt is elgázoltak. A Hamász-vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 112-en haltak meg, 760-an pedig megsérültek. A minisztérium szerint az izraeli katonák egyenesen a tömegbe lőttek, amikor a palesztinok összegyűltek a kamionok körül.

Ezzel szemben az IDF szóvivője azt mondta, az izraeli tankok csak figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a segélykonvoj körüli tömeget, miután látták, hogy emberek tapossák egymást. Daniel Hargari szerint a tankok csak „a humanitárius folyosó biztosítására” voltak ott.

Az IDF friss vizsgálata szerint, az izraeli katonák azért nyitottak tüzet, mert amikor a kb. 12 ezer főből álló tömegben többen lökdösődni és tolongani kezdtek, egyesek túl közel mentek az IDF katonáihoz, és ez veszélyt jelentett rájuk. „A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le. Azonban amikor a gyanús személyek nem hátráltak, az izraeli hadsereg emberei tüzet nyitott, hogy elhárítások a veszélyt” – áll az IDF közleményben.

(SkyNews)

  • Egyiptomi tisztviselők szerint elakadtak a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások;
  • A New York Times információi szerint pedig ramadánig nem lesz tűzszünet, és ennek nem csak Gázában lehetnek katasztrofális következményei.
  • Megegyezés nélkül távozott a kairói béketárgyalásról a Hamász;
  • Az USA pedig egy ideiglenes kikötőt hozhat létre a gázai partoknál, hogy több segély jusson be.

Az előző nap eseményeit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!