Mi történt a csütörtöki gázai ételosztáson, ahol több mint száz ember halhatott meg?

2024. március 1. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön segélyszállítmányok érkeztek az észak gázai Gázavárosba. A teherautókat éhező tömeg várta, a városba ugyanis egyre ritkábban jutnak el élelmiszer-szállítmányok, a legutóbbi hetekkel ezelőtt érkezett.

Szemtanúk szerint csütörtök reggel fél öt körül érkezett meg a legalább 18 élelmiszer-szállító teherautóból álló konvoj a város nyugati részébe. A szállítmányokat a régió országai, köztük Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek küldték.

Ezután egy dolog biztos: az izraeli erők tankokkal lőttek a tömeg felé, a menekülő teherautók pedig több civilt is elgázoltak.

Az izraeli hadsereg által 2024. február 29-én kiadott videófelvételen a hadsereg szerint gázaiak láthatóak a segélyszállító teherautók körül Gáza városában – Fotó: Israeli Army / AFP
Az izraeli hadsereg által 2024. február 29-én kiadott videófelvételen a hadsereg szerint gázaiak láthatóak a segélyszállító teherautók körül Gáza városában – Fotó: Israeli Army / AFP

Mit mond a gázai egészségügyi minisztérium?

A Hamász-vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 112-en haltak meg a támadás során, és további 760 ember megsebesült. A minisztérium szerint az izraeli katonák egyenesen a tömegbe lőttek, amikor a palesztinok összegyűltek a kamionok körül.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hányan haltak meg a lövések miatt, és hány embert gázoltak el a lövések elől a tömegen keresztül menekülni próbáló kamionok. A gázai egészségügyi minisztériumon kívül független forrás egyelőre nem tudta megerősíteni a halottak és sérültek számát.

Mit mondanak a szemtanúk?

A szemtanúk szerint a civilek a frissen érkezett segélyszállító teherautók körül nyüzsögtek, amikor az izraeli erők lövöldözni kezdtek. Egy palesztin szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy a legtöbb embert a teherautó sofőrjei gázolták el menekülés közben. A mentőautók nehezen jutottak el a rászorulókhoz, mert törmelék állta el az utat – mondta az egyik szemtanú a CNN-nek.

Egy gázai újságíró, aki szintén a helyszínen volt, azt mondta, bár nagy tömegek várták, hogy a segélyautókról élelmiszereket osszanak ki, a káosz és a zűrzavar csak akkor kezdődött, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak. A sofőrök ugyanis csak ezután kezdtek el pánikszerűen menekülni a helyszínről.

Mit mond Izrael?

Az IDF első közleményében azt írta, hogy a gázai lakosok körülvették a teherautókat, és elkezdték kifosztani azokat. „A lökdösődés, taposás és a menekülő teherautók elgázolása következtében több tucat gázai meghalt és megsérült” – írta az izraeli hadsereg.

Később egy izraeli katonai szóvivő már azt állította, hogy két különálló incidens is történt segélyszállító teherautókkal a Gázai övezetben. Az egyik, hogy a tömegek megrohanták a teherautókat, amik menekülni kezdtek, és eközben több embert elgázoltak. A másik esetben az izraeli katonák valóban a tömegbe lőttek, de azért, mert az emberek olyan módon közelítették meg az IDF katonáit, hogy azok veszélyben érezték magukat.

A szemtanúk beszámolói viszont ellentmondanak ennek a sorrendnek.

Daniel Hargari, az IDF szóvivője csütörtöki tájékoztatóján tagadta, hogy csapást mértek volna a konvojra. Szerinte az izraeli tankok csak figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a segélykonvoj körüli tömeget Gázában, miután látták, hogy emberek tapossák egymást. Kitartott amellett, hogy a tankok csak „a humanitárius folyosó biztosítására” voltak ott.

Az IDF egy vágott videót is közzétett az incidensről készített légi felvételekről:

Hargari szerint amikor a katonák látták, hogy a gázaiak egymást tapossák, „óvatosan megpróbálták néhány figyelmeztető lövéssel szétoszlatni a tömeget”, és amikor látták, hogy a dolgok kicsúsztak a kezükből", visszavonultak, hogy ne essen több embernek bántódása. „Katonaként úgy gondolom, hogy biztonságosan hátráltak, a saját életüket kockáztatva, nem pedig a tömegre lőttek” – mondta.

Mit mond a Hamász és a Palesztin Hatóság?

A Hamász elutasította az IDF beszámolóját. A szervezet szerint „tagadhatatlan bizonyítékok” támasztják alá, hogy „közvetlenül lőtték a polgárokat, beleértve a fejlövéseket is, amik célja az azonnali halál volt”. A Hamász szerint az incidens veszélyeztetheti a katari, fegyverszünetről szóló tárgyalásokat is.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett „csúnya mészárlásnak” minősítette az incidenst.

(CNN, BBC, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!