12 ország több mint 200 parlamenti képviselője közösen követeli, hogy tiltsák be a kormányaik az Izraelnek történő fegyvereladásokat

2024. március 1. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

12 ország több mint 200 parlamenti képviselője vállalta, hogy megpróbálja meggyőzni kormányait az Izraelnek történő fegyvereladások betiltásáról. A politikusok azzal érvelnek, hogy nem lesznek bűnrészesek „Izrael nemzetközi jogot súlyosan sértő” gázai hadjáratában.

Az aláírók mindannyian olyan parlamentek képviselői, amelyek kormányai engedélyezik a fegyvereladásokat Izraelnek. Kilencen politikai pártok jelenlegi vagy korábbi vezetői, köztük Jeremy Corbyn, az Egyesült Királyság Munkáspártjának korábbi vezetője; Larissa Waters, az ausztrál szenátusban a Zöldek pártjának vezetője; Peter Mertens, a belga Munkáspárt elnöke; Ione Belarra, a Podemos vezetője és Jimmy Dijk, a holland szocialista párt vezetője. Az Egyesült Államokból az egyetlen aláíró Rashida Tlaib, Michigan állam kongresszusi képviselője.

Levelükben a politikusok azzal érvelnek, hogy miután a nemzetközi bíróság arra kötelezte Izraelt, hogy biztosítsa, hogy erői nem követtek el népirtást a Gázai övezetben, „a fegyverembargó az erkölcsi szükségességen túl jogi követelménnyé vált”.

„Tudjuk, hogy az országainkon keresztül gyártott vagy szállított halálos fegyverek és alkatrészeik jelenleg a Palesztina elleni izraeli támadást segítik, amely több mint 30 000 emberéletet követelt Gázában és Ciszjordániában” – áll a levélben.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!