Az izraeli haderő azt állítja, hogy gyanús személyekre lőttek, nem a tömegre céloztak a gázai ételosztáson

2024. március 8. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vizsgálatai alapján azt állítja, hogy a katonáik „gyanús személyekre lőttek”, nem a tömegbe a gázai ételosztáson.

Mint írtuk, múlt hét csütörtökön legalább 18 élelmiszer-szállító teherautóból álló konvoj érkezett a Gázavárosába. A szemtanúk beszámolói szerint az IDF tankjai tömeg felé lőttek, a menekülő teherautók pedig több civilt is elgázoltak. A Hamász-vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 112-en haltak meg, 760-an pedig megsérültek. A minisztérium szerint az izraeli katonák egyenesen a tömegbe lőttek, amikor a palesztinok összegyűltek a kamionok körül.

Ezzel szemben az IDF szóvivője azt mondta, az izraeli tankok csak figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a segélykonvoj körüli tömeget, miután látták, hogy emberek tapossák egymást. Daniel Hargari szerint a tankok csak „a humanitárius folyosó biztosítására” voltak ott.

Az IDF friss vizsgálata szerint, az izraeli katonák azért nyitottak tüzet, mert amikor a kb. 12 ezer főből álló tömegben többen lökdösődni és tolongani kezdtek, egyesek túl közel mentek az IDF katonáihoz, és ez veszélyt jelentett rájuk. „A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le. Azonban amikor a gyanús személyek nem hátráltak, az izraeli hadsereg emberei tüzet nyitott, hogy elhárítások a veszélyt” – áll az IDF közleményben.

(SkyNews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!