Az USA és az Egyesült Királyság közös tengeri folyosót nyit, hogy még több segély jusson el a Gázai övezetbe

2024. március 8. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

David Cameron brit külügyminiszter pénteken az X-en jelentette be, hogy az Egyesült Királyság az Egyesült Államokkal közösön tengeri folyosót nyit, hogy a segélyszállítmányok közvetlenül bejuthassanak Gázába.

“Továbbra is sürgetjük Izraelt, hogy engedjen be több teherautót a Gázai övezetbe, mivel a segítség ezen az úton juthat el a leggyorsabban azokhoz, akiknek szükségük van rá” – tette hozzá Cameron.

Szintén az X-en Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy a bizottság is részt vesz a folyosó létrehozásában. Von der Leyen Cipruson azt mondta, hogy Gáza "humanitárius katasztrófával" néz szembe, és Európa “kiáll az ártatlan civilek mellett”. Az elnök reméli, hogy a folyosó szombaton vagy vasárnap megnyílhat.

Joe Biden csütörtök esti évértékelő beszédben hivatalosan bejelentette, hogy az USA egy ideiglenes kikötőt fog építeni a gázai partoknál, hogy még több segély jusson be. “Arra utasítom az amerikai hadsereget, hogy sürgősséggel hozzanak létre egy ideiglenes mólót a Gázai övezet partjainál, amin keresztül vizet, élelmiszer, gyógyszer lehet bejuttatni az övezetbe, valamint a mólónál átmeneti menedékhelyeket biztosító hajók is kiköthetnek majd” – mondta az USA elnöke.

Biden megígérte, hogy “amerikai bakancs nem lép Gáza földjére”, és felszólította Izraelt, hogy “neki is meg kell tenni a maga részét. "A humanitárius segítségnyújtás nem lehet másodlagos szempont vagy alku tárgya. Az ártatlan életek védelmének és megmentésének prioritást kell élveznie” – üzente az ország vezetőinek az amerikai elnök.

(Guardian, SkyNews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!