Mit lehet tudni a Gázai övezethez vezető, humanitárius tengeri folyosóról?

2024. március 8. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva


Mint írtuk, Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy ideiglenes kikötőt fognak építeni a gázai partoknál, hogy még több segély jusson be az övezetbe. Ezáltal megnyílhat az a tengeri folyosó, aminek létrehozásában az USA mellett részt vesz

az Egyesült Királyság, Európai Bizottság, Ciprus, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Arab Emírségek.

Az országok közös nyilatkozatot adtak ki, amiben azt írták, a tengeri folyosón célja, hogy a szükséges mennyiségű humanitárius segély juthasson be az övezetbe.

A folyosó útvonaláról egyelőre keveset tudni. Az viszont biztos, hogy Ciprus lesz a felelős azért, hogy a szárazföldről induló segélyszállítmányok a tengeren keresztül biztonságban eljussanak az övezetbe. A tengeri folyosó kialakításában az ENSZ gázai humanitárius és újjáépítési koordinátora, Sigrid Kaag is részt vesz. Kaagot bízták meg azzal, hogy „megkönnyítse, koordinálja, felügyelje és ellenőrizze a segélyek beáramlását az ostromlott térségbe”- áll a közleményben.

A következő lépés szerint Ciprus hamarosan összehívja az országok magas rangú tisztviselőit azért, hogy közösen megvitassák, miként lehetne gyorsabbá tenni a tengeri folyosón történő szállítást, összekötve többek között egyiptomi és jordán szárazföldi, valamint légi útvonalakkal.

(SkyNews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!