Orbán pszichoterápiát javasol annak, aki Putyin kutyájának vagy trójai falovának tartja őt

2024. március 2. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból és ez megbénítja az európai politikát – mondta Orbán Viktor pénteken Antalyában, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF). Az MTI beszámolója szerint a kormányfő beszélt többek között az orosz-ukrán háborúról, amiről szerinte először el kell dönteni, hogy az idő kinek dolgozik. „Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom” – mondta.

Orbán beszélt arról is, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falónak.

Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita

– mondta, hozzátéve, hogy ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyar szemüvegen keresztül. „Ha valami jó a magyaroknak, azt támogatom, ami nem jó nekik, azt ellenzem. Ez ilyen egyszerű” – mondta, és kiemelte, hogy kárpátaljai magyarokat soroznak be az ukrán hadseregbe. „Az ukrajnai háborúban magyarok halnak meg”, mondta.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország jövőjét az Európai Unióban látja-e, Orbán ezt válaszolta:

Természetesen, aki magyar, az európai. Magyarországnak mindig különleges geopolitikai helye lesz az Európai Unióban.

Orbán a svéd NATO-csatlakozásról is beszélt, azt mondta, sok és erőteljes vita zajlott, szerinte Magyarországot Brüsszelben gyakran vádolják azzal, hogy megsérti a jogállamiságot, bírálják az azonos neműek házassága és az ellenőrizetlen migráció elutasítása miatt, és ebben Svédország nagyon aktív volt. „Mondom, uraim, ha szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, akkor újjá kell építenünk a bizalmat egymás között. Jöjjenek el, és tegyük ezt meg! És eljöttek és így is lett” – mondta.

A magyar parlament másfél évnyi huzavona után hétfőn szavazta meg a svédek NATO-csatlakozását, és bár a kormány már 2022 júliusában benyújtotta a parlamentnek a ratifikációs javaslatot, azóta a legkülönbözőbb indokokkal halogatták a szavazást. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök múlt pénteken eljött Budapestre, a jég pedig gyakorlatilag órák alatt megtört és szinte teljesen el is olvadt: a kormánypártok bejelentették, hogy támogatják a svédek NATO-csatlakozását, mert szerintük a svéd miniszerelnök látogatása „nagyon jó irányba vitte el a két ország kapcsolatát”. A találkozón aztán a két miniszterelnök megegyezett abban, hogy Magyarország négy darab JAS 39 Gripen vadászgépet vesz még az eddig lízingelt 14 Gripen mellé.

Orbán Antalyában megerősítette, hogy a jövő héten Floridában találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel, akit nagyon tisztel. Arra a kérdésre, hogy találkozik-e Joe Bidennel, azt válaszolta, hogy

Mindig a rendelkezésére állok,

és hozzátette, hogy az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki legyen a következő elnök, de Magyarország és a béke szempontjából Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Orbán a török diplomáciai csúcson Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével is tárgyalt, megbeszélték, hogy minden a legnagyobb rendben halad az együttműködésük során, és hogy az domináns, sikeres, és a legmagasabb szinten zajlik. Dodik a szerb köztévé szerint azt mondta, hogy Orbán az EU-ban magányos, mert az a célja, hogy megőrizze Magyarországot a magyaroknak, és azzal, hogy az EU-n belüli viszonyok újradefiniálását sürgetné.

Dodik szerint „nehéz nem egyetérteni vele”. Milorad Dodik azt is közölte, hogy március végére vagy április elejére keresnek jelenleg időpontot, amikor Orbán Banja Lukára látogat majd, a cél, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak nyújtott támogatást a jövőben a mezőgazdaság mellett a gazdaság más területeire is kiterjesszék.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!