Orbán Viktor jövő héten találkozik Donald Trumppal

2024. február 29. – 07:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor jövő héten négyszemközt találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel. A tervek szerint jövő pénteken kerül sor a találkozóra Trump floridai Mar-a-Lago nevű birtokán – írta a New York Times.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa azt közölte, nincs tudomásuk arról, hogy Orbán Viktor meglátogatná Joe Biden amerikai elnököt az útja során. Donald Trump szóvivője nem válaszolt a New York Times megkeresésére Orbán látogatásával kapcsolatban. A Telex kérdéseket küldött a miniszterelnök sajtófőnökének a floridai útról, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés: Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telex megkeresésére megerősítette, hogy Orbán Viktor és Donald Trump találkozni fognak. „A találkozó után tájékoztatást fogunk adni” – írta. Arra a kérdésre, hogy melyik fél kezdeményezte a találkozót, és hogy milyen témákról fognak beszélni, nem válaszolt.

A New York Times információi szerint Orbán Viktor kezdeményezte a közelgő találkozót. A lap kiemeli, hogy Orbán már régóta szövetségese Trumpnak, és szoros kapcsolatokat ápol a Republikánus Párt populista jobbszárnyával. Hozzátették, hogy Trump gyakran dicséri Orbánt a gyűléseken mondott beszédeiben.

Orbán a február 17-i évértékelőjén Trumpot is szóba hozta. Azt mondta, nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”. Orbán szerint ideje lenne a „Make America Great Again!” (Donald Trump kampányszlogenje) győzelmének, miközben Magyarország is készül az uniós elnökségre: „Make Europe Great Again!” „Trump győzelme, konnektivitás, erősödő térségi együttműködés és brüsszeli szuverenista fordulat” – ezt kérte Orbán év végére a karácsonyfa alá.

Az utolsó találkozójukra egyébként 2022 augusztusában került sor Trump Bedminsterben található golfklubjában, amely után Trump a közösségi oldalán akkor azt írta: „Nagyszerű volt időt tölteni barátommal, Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Sok érdekes témáról beszélgettünk. Kevesen tudnak annyit arról, hogy mi történik ma a világban, mint ő. Megünnepeltük az áprilisi nagyszerű választási győzelmét is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!