Szijjártó: Széles körű együttműködési program indul Csáddal

2024. február 29. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten fogadta a csádi külügyminisztert, Mahamat Saleh Annadifot, közös sajtótájékoztatójukon pedig bejelentette: a magyar kormány széles körű együttműködési programot indít Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, és így a migráció kiváltó okainak kezelése céljából. Magyar diplomáciai képviseletetet hoztak létre N'Djamenában, ahova március közepén megérkezik az ideiglenes ügyvivő, és még januárban felállították a regionális fejlesztési és humanitárius központot.

A magyar kormány ezen kívül félmilliárd forintnyi értékben segítette a menekültellátási rendszer fejlesztését, és orvosmissziókat is indítottak gyógyszeradományokkal az egészségügyi ellátás javítására. Emellett 600 millió forintos keretösszeggel agrárfejlesztési programokba kezdtek az országban, és tárgyalnak egy 150 millió dolláros keretösszegű kötött segélyhitel-program megindításáról is „a magyar vízipari vállalatok jelenlétének fokozása céljából”.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány az Európai Békekeretbe befizetett 18 millió dollárt az ukrajnai fegyverszállítás helyett a csádi biztonság javítására fordítja majd. A támogatást az afrikai ország a hadsereg tisztjeinek képzéséhez szükséges új oktatási intézményekre, és a csádi haderő képességeinek fejlesztésére fordíthatja majd.

Az uniós tagállamok a 2021-2027-es időszakra a közös költségvetésen felül hozták létre az Európai Békekeretet. Az 5,7 milliárd euróval induló alapból utólag fizetnek a tagállamoknak EU-n kívüli országokba vitt eszközök, fegyverek után, de missziókra is fordíthatnak pénzt, mint ahogy azt egy ukrán katonákat kiképző küldetésnél is tették. A békeidőre tervezett keretet az Ukrajna elleni orosz invázió óta két részletben nagyjából megduplázták, és eddig hétszer térítettek belőle szállításokat uniós tagállamokból Ukrajnába.

Az emelési és kifizetési döntéseket minden esetben át kellett engednie a magyar kormánynak, de legalább egy esetben élt konstruktív tartózkodással. Ilyenkor jogilag kimarad, de elfogadja, hogy a határozat köti az EU-t. Az alaphoz, amelyből nem csak ukrán szállítások után fizettek, minden tagállam, így Magyarország is arányosan hozzájárult.

Szijjártó korábban még azt magyarázta, hogy az egyszázaléknyi, Magyarországra eső rész a Nyugat-Balkánra vitt eszközökre megy. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a héten arról beszélt, hogy az Európai Békekeret 6,1 milliárd eurót mobilizált Ukrajna támogatására, ennek a külgazdasági és külügyminiszter által emlegetett 18 millió euró alig 0,3 százaléka.

Január végén a Direkt36 derítette ki, hogy Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár többször is járt magyar delegáció tagjaként Csádban és Nigerben. Bár Orbán Gáspár kilétét a magyar fél igyekezett a nyilvánosság előtt titokban tartani, és biztonsági okokra hivatkozva elzárkóztak attól, hogy a delegáció tagjairól információt adjanak ki, a látogatáson készült felvételeken beazonosítható volt. A csádi helyzetről itt írtunk korábban részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!