Értelmezhetetlen és kockázatos a magyar katonai szerepvállalás Csádban

Legfontosabb

2024. január 16. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 200 katonát küldene a különféle polgárháborúk, határvillongások által sújtott Csádba. Ugyanakkor a tervezett misszió sok kritikát is kapott, mert nincs helyismerete, múltja, tapasztalata a magyar katonáknak, ráadásul egy kellemetlen diktátor hatalmának védelmezőivé válhatnak. Brückner Gergely a friss Téma podcastban a misszió megvalósulásának esélyeiről, a környező országok véleményéről, az orosz jelenlétről, a Wagner-csoport kivonulásáról, Afrika politikai és gazdasági helyzetéről kérdezte Suha Györgyöt, aki címzetes egyetemi tanár, diplomata és Afrika-szakértő.

Magyarországra eddig nem volt jellemző az önálló, határozott Afrika-politika, november elején azonban a parlament is megszavazta, hogy a Magyar Honvédség önálló katonai misszió keretében akár 200 katonát küldjön a közép-afrikai Csádba. A katonai lehetőségekhez képest jelentős magyar kontingens céljai szerteágazók, de emellett homályosak, a misszióhoz szükséges eszközök és tapasztalatok hiányosak, a helyi viszonyok pedig számtalan fenyegetést rejtenek magukban.

Suha György diplomataként is dolgozott a térségben, ismeri ezt a világot, ezért kérdeztük őt, hogy értelmezhető -e a katonai szerepvállalás ebben az amúgy is belpolitikai botrányoktól zajos országban. A podcastból az is kiderül, hogy miért vonult ki a kontinensről a Wagner-csoport, és az is hogy mely világhatalmak keresik a lehetőségeket a fejlődő országokban.

A Téma új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáinkra kerülnek fel minden második hét keddjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!