Gyerekeket, várandós nőket és kismamákat fenyeget az éhezés Gázában

2024. február 22. – 12:02

frissítve

Gyerekeket, várandós nőket és kismamákat fenyeget az éhezés Gázában
Palesztinok a gázai Rafahban, az egyiptomi határkerítés mellett 2024. február 18-án – Fotó: Jehad Alshrafi / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két rakéta talált el egy palaui felségjelzésű teherszállító hajót az Ádeni-öbölben, és a hajón tűz ütött ki, jelentette az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Műveleti Központja.

A hajót csütörtök reggel támadták meg, a jemeni fővárostól, Ádentől délkeleti irányban, nagyjából 130 kilométerre volt, amikor találatot kapott. A hajó Thaiföldről tartott a Vörös-tenger felé.

Az Irán által támogatott húszik november óta veszik célba a térségben lévő kereskedelmi hajókat. Állításuk szerint ezekkel a támadásokkal a palesztinokat akarják támogatni, és a célba vett hajók Izrael, az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság érdekeit szolgálják ki.

Izrael egy másik incidenst jelentett, és azt közölte, hogy a légvédelmi rendszere elfogott egy Izrael felé tartó rakétát.

Egy másik csütörtöki fejleményben az izraeli hadsereg közölte, hogy légvédelmi rendszere sikeresen elfogott egy „a Vörös-tenger térségében azonosított, Izrael felé tartó rakétakilövést”.

Korábban az amerikai hadsereg közölte, hogy erői négy önvédelmi csapást hajtottak végre hét mobil robotrepülő és egy mobil ballisztikus rakétaindító ellen a húszi kormány által ellenőrzött területeken, amelyek szerdán a Vörös-tenger felé készültek kilövésre.

(BBC)

António Guterres szerint Gáza északi részén minden hatodik 2 év alatti gyerek súlyosan alultáplált. Az ENSZ főtitkára azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel, szerinte ugyanis ez „az egyetlen módja annak, hogy növeljük a segélyek eljuttatását azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá”.

Az X-en közzétett posztjában Guterres a Világélelmezési Program honlapján található közleményre hivatkozott, amely arról számolt be, hogy egy átfogó elemzés szerint a Gázai övezetben a gyerekek, valamint a terhes és szoptató nők körében az alultápláltság meredek emelkedése súlyos veszélyt jelent az egészségükre.

A jelentés kiemeli továbbá az élelmiszer és a biztonságos víz hiányát is. „A betegségek elterjedtek, ami veszélyezteti a nők és a gyerekek táplálkozását és immunitását, és az akut alultápláltság megugrását eredményezi” – áll a jelentésben.

(Guardian)

Az AP jelentése szerint csütörtök kora reggel szirénák szólaltak meg Eilatban, majd az interneten videók jelentek meg rakétaelhárításnak tűnő műveletekről. Az izraeli hadsereg később közölte, hogy az elhárítást az Arrow rakétavédelmi rendszer hajtotta végre, írja a The Guardian.

Az AP szerint Izrael nem azonosította, milyen rakéták közelítették meg a várost, és honnan érkeztek, az Arrow rendszer azonban a nagy hatótávolságú, robbanófejes ballisztikus rakéták elhárítását végzi.

A rendszer „sikeresen elhárított egy rakétát, amelyet a Vörös-tenger térségéből lőttek fel, és Izrael felé tartott” – közölte az izraeli hadsereg. „A rakéta nem lépett át izraeli területre, és nem jelentett veszélyt a civilekre.”

A húszik nem vállalták azonnal a támadást, pedig általában órákkal később elismerik az általuk elkövetett műveleteket.

Három fegyveres automata gépfegyverekkel tüzet nyitott több járműre Ciszjordániában egy zsidó telep közelében, nyolc ember megsérült, egy pedig meghalt, közölte a The Guardian az izraeli rendőrségre hivatkozva.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint az incidens Maale Adumim település közelében, Jeruzsálemtől keletre történt. A rendőrség szerint a támadók egy járművel érkeztek.

„A három terrorista kiszállt járművéből, és automata fegyverekkel lőni kezdett olyan járművekre, amelyek a Jeruzsálem felé vezető úton dugóban álltak” – áll az izraeli rendőrség közleményében. „Két terroristát a helyszínen hatástalanítottak. A helyszínen végzett keresés során egy másik terroristát is találtak, aki megpróbált elmenekülni, és őt is ártalmatlanították.”

Az izraeli biztonsági erők a merényletben érintett autókat vizsgálják. Fotó: Ahamad Gharabli / AFP
Az izraeli biztonsági erők a merényletben érintett autókat vizsgálják. Fotó: Ahamad Gharabli / AFP

Nyolc, különböző fokú sérüléstől szenvedő embert evakuáltak a helyszínről a mentők – közölte a rendőrség. Az AFP később azt is jelentette, hogy egy ember meghalt a lövöldözésben.

A csütörtöki lövöldözés azután történt, hogy pénteken két embert agyonlőttek egy buszmegállóban Dél-Izraelben, Kirjat Malakhi városa közelében.

Az ENSZ humanitárius szervezeteinek és globális nem kormányzati szervezeteinek vezetői közös felhívásukban arra kérték a világ vezetőit: segítsenek megakadályozni, hogy a gázai válság tovább súlyosbodjon, írja a The Guardian.

A humanitárius szervezeteket koordináló Ügynökségközi Állandó Bizottság (IASC) vezetői szerdán közleményt adtak ki, amelyben azt írták: „a gázai civilek rendkívül nagy veszélyben vannak, miközben a világ csak figyel”. Tíz követelést soroltak fel „a még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében”.

Ezek közé tartozik az azonnali tűzszünet; a civilek és a polgári infrastruktúra védelme; a túszok azonnali szabadon bocsátása; a segélyek megbízható belépési pontjainak biztosítása; biztonsági garanciák és akadálytalan hozzáférés a segélyekhez; működő humanitárius értesítési rendszer; robbanóanyagtól megtisztított utak és egy stabil kommunikációs hálózat.

Ezenkívül arról is írtak, hogy az ENSZ palesztinai menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) „meg kell kapnia a segítségnyújtáshoz szükséges erőforrásokat”, és „le kell állítani az ENSZ és a nem kormányzati szervek hiteltelenítésére irányuló kampányokat”.

Öt ember meghalt, amikor egy bomba eltalált egy lakóházat Rafahban egy intenzív bombázás közben, írja a The Guardian Hani Mahmoudra, az Al Jazeera újságírójára hivatkozva.

Csütörtökön kora reggelig bombázták a várost az izraeliek, az újságíró szerint „hangos robbanásokat lehetett hallani a város északi részéből”, amelyek „a házak szisztematikus bombázásából” származtak.

Palesztinok egy mecsetet és házakat ért izraeli csapás helyszínét vizsgálják a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. február 22-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Palesztinok egy mecsetet és házakat ért izraeli csapás helyszínét vizsgálják a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. február 22-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Mahmoud azt írta: „Egyik napról a másikra a támadtak a keleti, az északi és még a nyugati részen is, ahol szó szerint emberek százezrei húzódnak meg. Egy közeli mecset teljesen megsemmisült, és legalább három-négy olyan lakóházat láttunk a közelében, amelyek súlyosan megsérültek. A bombák egy másik házat megsemmisítettek, öt ember meghalt.”

  • Az USA megvétózta az ENSZ BT tűzszüneti javaslatát;
  • izraeli rakéták csapódtak be a szíriai fővárosban;
  • egy izraeli jelentés szerint Hamász terroristái kényszerítették a családokat, hogy végignézzék szeretteik megerőszakolását;
  • egy felmérés szerint az izraeliek többsége már nem hisz a Hamász elleni győzelemben;
  • a CNN bebizonyította, hogy valóban egy izraeli hadihajóról lőtték az ENSZ segélykonvoját;
  • olyan rossz a helyzet Észak-Gázában, hogy az ENSZ leállítja a segélyszállítmányokat.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!