Olyan rossz a helyzet Észak-Gázában, hogy az ENSZ leállítja a segélyszállítmányokat

2024. február 21. – 09:48

frissítve

Olyan rossz a helyzet Észak-Gázában, hogy az ENSZ leállítja a segélyszállítmányokat
Izraeli katona igazolványokat keres az október 7-i támadás helyszínén, a Supernova fesztivál területén 2023. október 12-én – Fotó: Leon Neal / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette az ENSZ egyik észak-gázai segélyszállítási programját, miután az éhező tömeg megverte az egyik sofőrt, és kifosztotta a beérkező kamionokat. „A legtöbb esetben, amikor az élelmiszert közvetlenül a kamionokról veszik el, az a teljes kétségbeesés miatt történik, sok ember általában még a helyszínen meg is eszi azt” – mondta az ENSZ szóvivője. Nem ez az első eset, hogy kirabolták az élelmet szállító autókat. „Lehetetlen döntést kellett hoznunk, és szüneteltetni a segélyosztást Gáza északi részén.” – írta az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője.

Liszteszsákokat cipelő palesztinok – Fotó: Dawoud Abo Alkas / Anadolu
Liszteszsákokat cipelő palesztinok – Fotó: Dawoud Abo Alkas / Anadolu

A segélyszervezetek elmondása alapján január 1. és február 15. között 77-szer terveztek segélyeket szállítani Gáza északi részére. Az ENSZ szerint ezek közül 15-öt segítettek, 14-et akadályoztak, 9-et pedig elhalasztottak az izraeli hatóságok, míg 39-nél megtagadták a bejutást az övezetbe. Izrael az ENSZ-t okolja a szállítmányok számának a csökkenéséért, és azt állítja, hogy kész felgyorsítani a segélyek átengedését.

A területen sokan a tűzön sütött kenyéren élnek, és csak korlátozott mennyiségben jutnak sóhoz, friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

A konfliktus előtt naponta 500 segélyszállító kamion érkezett Gázába, és még a januári heves harcok között is körülbelül 200 kamion minden nap átjutott a határon. Február 9-től már csak átlagosan 57 segélyt szállító kamion jutott egy napra, a negatív csúcs pedig február 17-én volt mindössze 4 segélyszállítmánnyal.

(The Guardian)

Izraeli erők tüzet nyitottak az ENSZ élelmiszert szállító konvojára a Gázai övezet középső részének tengerparti szakaszán, pedig a világszervezet korábban egyeztetett a térséget megszálló erőkkel a szállítmányról. A támadásban senki nem vesztette életét, azonban az izraeli erők nem hagyták, hogy a konvoj tovább haladjon eredeti úticélja felé, és a szállítmány nagy része megsemmisült. Az incidens még február 5-i történt, azonban a CNN csak szerdán publikált cikkében tárta fel a körülményeket, és nevezte meg a felelőst.

A konvoj 10 teherautóból és 2 páncélozott járműből állt, melyek mind az ENSZ jelzéseit viselték. A járművek február 5-én hajnalban egy előre megbeszélt ponton várakoztak az izraeli hadsereg továbbhaladást engedélyező jelzésére, amikor a tenger felől találat érte az egyik teherautót.

A CNN műholdfelvételek alapján igazolni tudta azt a korábban segélymunkások által megfogalmazott vádat, hogy a lövés egy izraeli haditengerészeti egységről érkezett.

A konvoj a találat ellenére is továbbhaladt volna, de ekkor az izraeli hadsereg megtagadta a továbbhaladást. Az ENSZ az incidens után döntött úgy, hogy felfüggeszti az izraeli offenzíva első szakaszában támadott Észak-Gázába irányuló segélykonvojokat.

Az Izraeli Demokrácia Intézet szerdán publikált reprezentatív közvélemény-kutatása szerint az izraeliek többsége nem hisz abban, hogy elérhető a kormányzat háborús célkitűzése, a Hamász feletti totális győzelem (azaz szervezetének és infrastruktúrájának teljes felszámolása, tagjanak és vezetőinek likvidálása vagy bebörtönzése). Ebben a nyolcmilliós zsidó többség és a kétmilliós arab kisebbség is egyetért: a zsidó lakosság 51 százaléka, az arabok 77 százaléka szerint „kicsi a valószínűsége” a teljes győzelemnek. Az optimizmus természtesen politikai preferenciák szerint alakul: az Izraelben egyre fogyatkozó baloldalon a legalacsonyabb, az egyre szélsőségesebb és terbélyesebb jobboldalon a legmagasabb – azonban még a jobboldalon is kisebbségben vannak a totális győzelemben hívők.

A nemzetközi szinten az izraeli-palesztin konfliktus kulcsának tekintett független, szuverén palesztin állam létrehozásának támogatottsága a zsidó lakosság arányában igen alacsony; az ún. „kétállami megoldást” a válaszadók 63 százaléka ellenzi, miközben az arab lakosság 73 százaléka támogatja.

(Times of Israel)

Megjelent az izraeli központú, a szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetségének (Association of Rape Crisis Centers in Israel) hivatalos jelentése a Hamász október 7-i terrortámadásáról. „Számos szexuális bűncselekményt csoportosan hajtottak végre házastársak, családtagok vagy barátok szeme előtt, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak, tehetetlenség érzését és rémületet keltsenek” – áll a jelentésben. „A szisztematikusan elkövetett erőszak áldozatai között voltak nők, lányok és férfiak is a támadás minden helyszínén. A legtöbb esetben az áldozatot megölték” – összegezték a szemtanúk beszámolói és az összegyűjtött bizonyítékok alapján.

Az október 7-i terrortámadásban mintegy 250 embert hurcoltak el a terroristák a Gázai övezetbe, akik közül több mint százan hazatérhettek a november végi tűzszüneti egyezség értelmében. Jelenleg 134 izraeli lehet még fogságban, köztük nők és gyerekek is, de többen közülük már egészen biztosan nincsenek életben.

(MTI, Jerusalem Post)

Több izraeli rakéta csapódott be a szíriai főváros, Damaszkusz Kafr Szúsza negyedében – jelentette a szíriai állami média. Az AP jelentése szerint a kormánypárti Sham FM rádió hogy azt mondta be, a csapás egy iráni iskola közelében lévő épületet ért, és áldozatokat követelt. Rami Abdurrahman, aki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű ellenzéki háborús megfigyelő szervezetet vezeti, azt mondta, hogy a csapás „merénylet” volt, de nem részletezte, hogy ki lehetett a célpont.

A rakétacsapás után megrongálódott épület Damaszkusz Kafr Szúsza negyedében – Fotó: Firas Makdesi / Reuters
A rakétacsapás után megrongálódott épület Damaszkusz Kafr Szúsza negyedében – Fotó: Firas Makdesi / Reuters

A Reuters jelentése szerint a környéken magas rangú biztonsági tisztviselők, biztonsági kirendeltségek és hírszerzési központok, valamint iráni létesítmények találhatók.

(Reuters)

Valószínűtlen, hogy Izrael a március 10-e körül kezdődő Ramadán előtt megkezdené a tervezett nagyszabású katonai műveletét a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában – mondta a The Times of Israel című lapnak egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Az IDF még mindig nem fejezte be a Rafahtól északra fekvő Hán Júniszban zajló nagyszabású hadműveleteit, és még a több mint egymillió menedéket kereső palesztin sorsáról sem döntöttek – mondta az amerikai tisztviselő.

Bármilyen tervet, amely ennyi civil evakuálására és az őket segítő új humanitárius rendszerek létrehozására irányulna, hetekig tartana megvalósítani.

Az Egyesült Államok kedden ismét megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Izrael és a Hamász közötti háborúról szóló határozattervezetét, megakadályozva az azonnali humanitárius tűzszünetre vonatkozó követelést. Ehelyett az USA azt szorgalmazza, hogy a 15 tagú testület a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásához kapcsolódó ideiglenes tűzszünetre szólítson fel.

A dokumentum amellett, hogy azonnali tűzszünetről szólt, elutasította a palesztinok erőszakos kitelepítését, valamint elítélte a „terrorizmus minden formáját”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az ülés után újságíróknak azt mondta, az USA szerint a javaslat kockáztatta volna a túszok kiszabadításáról és tűzszünetről zajló „érzékeny” tárgyalásokat.

Az ENSZ BT tizenhárom tagja az Algéria által kidolgozott szöveg mellett szavazott, Nagy-Britannia tartózkodott. Ez volt a harmadik amerikai vétó a témában az izraeli harcok október 7-i kezdete óta. Washington decemberben szintén vétójával blokkolta a határozattervezet módosítását.

(Reuters)

  • Az IDF felszólította két gázai városrész lakóit, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a Gáza déli részén fekvő al-Mawasi „humanitárius övezetbe”, mert a hadsereg újabb offenzívát indít a térségben.
  • Páncéltörő rakétákat lőttek Észak-Izraelre Libanonból, a rakéták Margaliot település közelében egy nyílt területen csapódtak be.
  • Leírhatatlan a Nasszer kórház körüli pusztítás a WHO szerint.
  • Az Egyesült Államok határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely ideiglenes tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben.
  • Vilmos herceg a brit Vöröskeresztnél tett látogatása során beszélt a közel-keleti konfliktusról, ahol azt mondta, a lehető leghamarabb véget kell vetni a háborúnak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!