Az USA megvétózta az ENSZ BT tűzszüneti javaslatát

2024. február 21. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kedden ismét megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Izrael és a Hamász közötti háborúról szóló határozattervezetét, megakadályozva az azonnali humanitárius tűzszünetre vonatkozó követelést. Ehelyett az USA azt szorgalmazza, hogy a 15 tagú testület a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásához kapcsolódó ideiglenes tűzszünetre szólítson fel.

A dokumentum amellett, hogy azonnali tűzszünetről szólt, elutasította a palesztinok erőszakos kitelepítését, valamint elítélte a „terrorizmus minden formáját”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az ülés után újságíróknak azt mondta, az USA szerint a javaslat kockáztatta volna a túszok kiszabadításáról és tűzszünetről zajló „érzékeny” tárgyalásokat.

Az ENSZ BT tizenhárom tagja az Algéria által kidolgozott szöveg mellett szavazott, Nagy-Britannia tartózkodott. Ez volt a harmadik amerikai vétó a témában az izraeli harcok október 7-i kezdete óta. Washington decemberben szintén vétójával blokkolta a határozattervezet módosítását.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!