Olyan rossz a helyzet Észak-Gázában, hogy az ENSZ leállítja a segélyszállítmányokat

2024. február 21. – 22:36

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette az ENSZ egyik észak-gázai segélyszállítási programját, miután az éhező tömeg megverte az egyik sofőrt, és kifosztotta a beérkező kamionokat. „A legtöbb esetben, amikor az élelmiszert közvetlenül a kamionokról veszik el, az a teljes kétségbeesés miatt történik, sok ember általában még a helyszínen meg is eszi azt” – mondta az ENSZ szóvivője. Nem ez az első eset, hogy kirabolták az élelmet szállító autókat. „Lehetetlen döntést kellett hoznunk, és szüneteltetni a segélyosztást Gáza északi részén.” – írta az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője.

Liszteszsákokat cipelő palesztinok – Fotó: Dawoud Abo Alkas / Anadolu
Liszteszsákokat cipelő palesztinok – Fotó: Dawoud Abo Alkas / Anadolu

A segélyszervezetek elmondása alapján január 1. és február 15. között 77-szer terveztek segélyeket szállítani Gáza északi részére. Az ENSZ szerint ezek közül 15-öt segítettek, 14-et akadályoztak, 9-et pedig elhalasztottak az izraeli hatóságok, míg 39-nél megtagadták a bejutást az övezetbe. Izrael az ENSZ-t okolja a szállítmányok számának a csökkenéséért, és azt állítja, hogy kész felgyorsítani a segélyek átengedését.

A területen sokan a tűzön sütött kenyéren élnek, és csak korlátozott mennyiségben jutnak sóhoz, friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

A konfliktus előtt naponta 500 segélyszállító kamion érkezett Gázába, és még a januári heves harcok között is körülbelül 200 kamion minden nap átjutott a határon. Február 9-től már csak átlagosan 57 segélyt szállító kamion jutott egy napra, a negatív csúcs pedig február 17-én volt mindössze 4 segélyszállítmánnyal.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!