A CNN bebizonyította, hogy valóban egy izraeli hadihajóról lőtték az ENSZ segélykonvoját

2024. február 21. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli erők tüzet nyitottak az ENSZ élelmiszert szállító konvojára a Gázai övezet középső részének tengerparti szakaszán, pedig a világszervezet korábban egyeztetett a térséget megszálló erőkkel a szállítmányról. A támadásban senki nem vesztette életét, azonban az izraeli erők nem hagyták, hogy a konvoj tovább haladjon eredeti úticélja felé, és a szállítmány nagy része megsemmisült. Az incidens még február 5-i történt, azonban a CNN csak szerdán publikált cikkében tárta fel a körülményeket, és nevezte meg a felelőst.

A konvoj 10 teherautóból és 2 páncélozott járműből állt, melyek mind az ENSZ jelzéseit viselték. A járművek február 5-én hajnalban egy előre megbeszélt ponton várakoztak az izraeli hadsereg továbbhaladást engedélyező jelzésére, amikor a tenger felől találat érte az egyik teherautót.

A CNN műholdfelvételek alapján igazolni tudta azt a korábban segélymunkások által megfogalmazott vádat, hogy a lövés egy izraeli haditengerészeti egységről érkezett.

A konvoj a találat ellenére is továbbhaladt volna, de ekkor az izraeli hadsereg megtagadta a továbbhaladást. Az ENSZ az incidens után döntött úgy, hogy felfüggeszti az izraeli offenzíva első szakaszában támadott Észak-Gázába irányuló segélykonvojokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!