WHO: Leírhatatlan a pusztítás a gázai Nasszer kórházban

2024. február 20. – 09:46

frissítve

WHO: Leírhatatlan a pusztítás a gázai Nasszer kórházban
Lerombolt gázai házak az izraeli határ közelében – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A herceg a brit Vöröskeresztnél tett látogatása során beszélt a közel-keleti konfliktusról, ahol azt mondta, a lehető leghamarabb véget kell vetni a háborúnak. Azt is hangsúlyozta, hogy hatalmas szükség lenne humanitárius segélyre Gázában, valamint arra is, hogy szabadon engedjék a túszokat. Azt is hozzátette, hogy túl sokan haltak már meg a konfliktusban.

A BBC szerint a brit kormányt tájékoztatták a herceg megszólalásáról, de ettől még szokatlan, hogy a királyi család valamelyik tagja ennyire markáns véleményt fogalmazzon meg világpolitikai ügyekben. III. Károly többször is beszélt már a konfliktusról, de jóval általánosabb üzeneteket fogalmazott meg. Jelenleg viszont leginkább Vilmosra hárul az a feladat, hogy publikusan képviselje a királyi családot, a király ugyanis rákbetegségének diagnózisa óta nem tudja ellátni ezeket a feladatokat, és nem is nagyon lehet látni őt.

Az Egyesült Államok határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely ideiglenes tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben. Az USA egyúttal figyelmeztette Izraelt, hogy ne szállja meg a túlzsúfolt Rafah városát. Az Egyesült Államok korábban kerülte a „tűzszünet” szót a háborúról szóló ENSZ-szavazások során, de Joe Biden elnök is tett hasonló megjegyzéseket.

(Guardian)

„A Nasszer kórház körüli pusztítás leírhatatlan” – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reggeli hosszú közleményében, amit az X-en posztoltak ki. Ebben leírják, hogy a második evakuálási missziójuk során összesen 32 kritikus állapotban lévő beteget, köztük gyerekeket szállítottak el az izraeli csapatok és a Hamász-aktivisták közötti harcok középpontjában álló gázai kórházból.

A WHO munkatársai szerint a kórház körüli pusztítás „leírhatatlan”, és aggódnak a kórházban maradt kb. 130 beteg és sérült, valamint 15 orvos miatt. A közlemény szerint Izrael akadályozza és visszautasítja a WHO gázai lakosság egészségügyi ellátására tett kísérleteit.

Először posztolt a gázai harcokban szerzett sérüléseiről Idan Amedi izraeli színész, énekes, a Fauda művésze, akit a múlt hónapban engedtek ki a kórházból, miután súlyos sérüléseket szenvedett a Gázai övezetben folytatott harcok során.

„Néha-néha megértem a velem történt csodát, de őszintén szólva nem hiszem, hogy valaha is fel fogom fogni” – írta. „A csodák már csak ilyenek, el kell fogadni őket, és mindenekelőtt nem szabad elfelejteni, ami történt”. Amedi azt mondja, hogy amikor először kezelték, az arcán lévő sérülések olyan súlyosak voltak, hogy felismerhetetlenné vált, és „John Doe” néven vették fel ellátásra.

A Times of Israel katonai tudósítója arról számolt be, hogy reggel páncéltörő rakétákat lőttek Észak-Izraelre Libanonból, a rakéták Margaliot település közelében egy nyílt területen csapódtak be. A libanoni határhoz közeli Arab al-Aramshe-ban megszólaltak a figyelmeztető szirénák. Az IDF és a helyi hatóságok szerint nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről. A támadást Izrael szerint a Hezbollah hajtotta végre.

Hétfőn két izraeli légicsapás érte Libanon déli részét, Szidón városának közelében, 14 ember megsebesült – közölte a libanoni közmédia. Az izraeli hadsereg erről azt közölte, hogy „a Hezbollah fegyverraktárait” vette célba.

(Times of Israel)

Az IDF felszólítja két gázai városrész lakóit, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a Gáza déli részén fekvő al-Mawasi „humanitárius övezetbe”, mert a hadsereg újabb offenzívát indít a térségben. Avichay Adraee alezredes, az IDF arab nyelvű szóvivője a közlemény mellett egy térképet is közzétesz az evakuálandó övezetekről. Ezek közé tartozik a város Zeitún és Turkmen negyede is.

(Times of Israel)

Az uniós országok – Magyarország kivételével – hétfőn „azonnali humanitárius szünetre szólítottak fel, amely fenntartható tűzszünethez vezetne” a gázai háborúban – közölte Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője. Borrell közölte, hogy az EU egységes válaszra törekedett a Hamász október 7-i támadását követő izraeli katonai művelete után. A tagországok arra is figyelmeztették Izraelt, hogy ne indítson offenzívát Rafahban, mert szerintük az tovább mélyítené a Gáza déli peremén fekvő városban összezsúfolódott mintegy 1,5 millió menekült katasztrófáját. További részletek itt.

(France24)

Jó reggelt! Ha a hétfői hírekre kíváncsi, itt megtalálja őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!