Izrael megfenyegette a Hamászt, hogy ha Ramadanig nem engedi el a túszokat, megtámadja Rafah-t

2024. február 19. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja arra figyelmeztetett, hogy ha a Hamász március 10-ig, vagyis a Ramadan kezdetéig nem engedi szabadon a Gázában fogva tartott túszokat, akkor támadást indítanak Rafahban, írja a BBC. Izrael most először közölte, mikor vonulhatnak be csapatai Gáza menekültekkel megtelt déli városába.

Rafahban, ahol 1,5 millió palesztin él, jelenleg is rendkívül súlyos a helyzet. Az ENSZ egészségügyi szervezete közölte, hogy az egyik kulcsfontosságú gázai kórház egy izraeli támadás óta nem működik, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig azt, hogy nem engedték be a Rafahtól északra fekvő Hán Júniszban lévő Nasszer kórházba, hogy felmérje a helyzetet.

Sérültek a Nasszer kórház egyik folyosóján 2024. január 12-én – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters
Sérültek a Nasszer kórház egyik folyosóján 2024. január 12-én – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

A BBC-nek gázai orvosok azt mondták, már nem tudnak fájdalomcsillapítót és egyéb gyógyszereket adni a sérülteknek, úgy operálnak, hogy közben a betegek közben órákon át „ordítanak a fájdalomtól”.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) még csütörtökön hatolt be a komplexumba, mondván, hogy a hírszerzés szerint a Hamász által ejtett túszokat tartanak ott fogva.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!