Navalnij anyja megnézhette a fia holttestét, de csak akkor kapja meg, ha beleegyezik a titkos temetésbe

2024. február 22. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten meghalt Alekszej Navalnij hivatalos YouTube-csatornáján jelentkezett be csütörtökön az egykori orosz ellenzéki politikus anyja, Ljudmila Navalnaja, aki múlt péntek óta hiába próbálja elérni, hogy a hatóságok kiadják neki a fia holttestét. Navalnaja a videóban arról beszélt, hogy előző éjjel bevitték a halottasházba, és a halotti anyakönyvi kivonatot is aláírta, de a fia holttestét továbbra sem kapta meg.

Navalnaja elmondta, hogy csütörtökön majdnem 24 órát töltött egyedül a nyomozókkal, mielőtt beengedték volna az ügyvédjét, eközben pedig titokban a fia holttestét is megmutatták neki. A nyomozók azt mondták, hogy ismerik a halál okát és minden szükséges dokumentumnak birtokában vannak, amelyeket ő is megnézhetett – Navalnij csapata alighanem ez alapján azóta közölte, hogy az egykori ellenzéki politikus hivatalosan természetes halált halt.

Ennek egyébként némileg ellentmond, hogy a jellemzően nem túl gyors orosz bürokrácia képes volt arra a bravúrra, hogy Navalnij halála után két perccel már meg is jelent az erről szóló hivatalos közlemény, hogy csütörtökön még úgy tűnt, teljesen jól van, és zúzódásokat találtak a testén. Navalnij felesége szerint a férjét a novicsok nevű idegméreggel ölhették meg. A Kreml ezt természetesen alaptalan vádaskodásnak tartja.

A nő hozzátette, hogy mindezek után ki kellett volna adniuk a holttestet is, ez azonban nem történt meg, állítása szerint azért, mert a hatóságok akarják meghatározni, hogy Navalnijt hol és mikor temessék el. Mint mondta, a vele egyeztető emberek konkrétan a szeme láttára kapnak parancsokat egyenesen a Kremlből, és azt szeretnék elérni, hogy az ellenzéki politikus holttestét titokban, megemlékezés nélkül temessék el. Ebbe viszont nem akar beleegyezni, mert szeretné, ha mindenki meg tudna emlékezni a fiáról, akinek fontos volt.

Navalnaja állítása szerint azért vette fel ezt a videót, mert a hatóságok konkrétan elkezdték azzal fenyegetni, hogy ha nem megy bele abba, hogy titokban temessék el a fiát, akkor „valamit tenni fognak a holttesttel”, az egyik nyomozó pedig azt mondta neki, hogy az idő ellene dolgozik, mert a holttest oszlásnak fog indulni. A nő a végén kiemelte, hogy nem szeretne különleges bánásmódot, csak azt, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjanak el az ügyben.

Navalnij halála, amellyel bővebben itt foglalkoztunk, komoly hullámokat vetett a nemzetközi politikában, számos országban bekérették az orosz nagykövetet miatta, és még Szerbiában is érkezett rá reakció az elnöktől. Magyar részről egyelőre sem Orbán Viktor, sem Szijjártó Péter nem reagáltak Navalnij halálára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!