Alaptalan vádaskodásnak tartja a Kreml, hogy Navalnijt idegméreggel ölték volna meg

2024. február 20. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem látta Navalnij özvegyének videóüzenetét, amelyben megfogadta, hogy folytatja férje, Alekszej Navalnij munkáját, de állítása alaptalan, hogy férjét idegméreggel mérgezték meg – írja a Kreml szóvivőjének közleménye alapján az MTI. Julija Navalnaja a hétfőn, három nappal férje halála után, és kevesebb mint egy hónappal a következő oroszországi elnökválasztás előtt közzétett videóban azt mondta, hogy harcolni fog a „szabad Oroszországért”, és felszólította támogatóit, hogy minden eddiginél nagyobb dühvel szálljanak szembe Putyinnal. A 47 éves özvegy azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy ő ölte meg a férjét, és azt állította, hogy a hatóságok azért nem adják át Navalnij holttestét az anyjának, mert arra várnak, hogy a novicsok idegméreg nyomai kiürüljenek a holttestből.

A hatóságok közlése szerint legalább 14 napra van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a különböző vizsgálatokat a holttesten, ezért azt még nem tudják átadni a hozzátartozóknak. Kedden Navalnaja azon állításával kapcsolatban, miszerint Putyin ölte meg a férjét, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a körülményekre való tekintettel nem tud nyilatkozni.

„Természetesen ezek teljesen megalapozatlan vádak az orosz államfő ellen. De tekintettel arra, hogy Julija Navalnaja alig néhány napja megözvegyült, kommentár nélkül hagyom” – tette hozzá. Szerinte Navalnaja állítása, hogy idegmérget használtak a férje ellen, megalapozatlan. „Nem ismerem az állítást. Ha azonban ilyen szavakat tartalmazott, akkor az nem más, mint megalapozatlan vádaskodás, mert semmivel sincs alátámasztva” – mondta Peszkov.

Navalnij anyja ismét videóüzenetben szólította fel a hatóságokat, hogy adják ki fia holttestét, úgy fogalmazott, hogy erről Putyinnak kell döntenie. „Hadd lássam végre a fiamat!” – mondta a videóban Ljudmila Navalnaja. Ismét megszólalt a politikai aktivista özvegye is, aki szintén férje holttestének kiadását követelte, hogy méltó módon temethessék el Alekszej Navalnijt, és az emberek elbúcsúzhassanak tőle.

A Putyin-rendszer legismertebb kritikusa február 16-án, 47 évesen halt meg az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében. A halál hivatalos időpontja 14:17 perc, ami Rácz András Oroszország-szakértő szerint probléma, itt le is írja, hogy miért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!