Navalnij özvegye: Putyin megölte a férjemet

2024. február 19. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Putyin megölte a férjemet

– mondta hétfőn közzétett videóüzenetében Julija Navalnaja, a pénteken meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegye. „Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját. Folytatom a harcot az országunkért. És arra kérek mindenkit, hogy álljanak mellém” – mondta. „Én nem félek, ti se féljetek” – zárta beszédét Navalnij özvegye.

Julija Navalnaja hétfőn ott lesz az uniós külügyminiszterek találkozóján Brüsszelben, de a müncheni biztonsági konferencián is megszólalt, azt mondta, hogy Putyinnak és szövetségeseinek felelősséget kell vállalniuk „azért, amit az országunkkal, a családommal és a férjemmel tettek”.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus pénteken halt meg Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében, az északi sarkkör közelében. Az orosz börtönszolgálat közlése szerint Navalnij a szokásos séta közben hirtelen rosszul lett, elveszítette az eszméletét és hiába próbálták meg 30 percig újraéleszteni, meghalt. A 47 éves ellenzéki politikust 19 év fegyházra ítélték, esélye sem volt szabadulni.

Harmadik napja nem nézhetik meg Navalnij holttestét

Hozzátartozói harmadik napja nem nézhetik meg Navalnij holttestét, anyját nem engedik be a halottasházba, ahol valószínűleg őrzik a testét. „Alekszej anyja és az ügyvédei ma kora reggel érkeztek a halottasházba. Nem engedték be őket. Az egyik ügyvédet szó szerint kilökték az épületből. Amikor megkérdeztük a személyzetet, hogy Alekszej holtteste ott van-e, nem válaszoltak” – közölte a közösségi médiában Navalnij szóvivője, Kira Jarmis.

Beszámolója szerint a nyomozók arról tájékoztatták édesanyját és ügyvédeit, hogy a Navalnij halálával kapcsolatos vizsgálatot meghosszabbították. „Nem tudjuk, meddig fog ez tartani. A halál oka még mindig tisztázatlan. Hazudnak, húzzák az időt, és nem is titkolják” – tette hozzá. Navalnij holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

A Kreml szerint elfogadhatatlan, ahogy a Nyugat az orosz ellenzéki politikus halálára reagált. Navalnij halálának jelentőségéről és hatásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!