EU-s külügyminiszterekkel találkozik Alekszej Navalnij özvegye

2024. február 19. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja is ott lesz az európai uniós országok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben, írja a Reuters. Navalnaja a müncheni biztonsági konferencián is megszólalt, azt mondta, hogy Putyinnak és szövetségeseinek felelősséget kell vállalniuk „azért, amit az országunkkal, a családommal és a férjemmel tettek”.

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki meghalt pénteken szibériai börtönében, ahonnan több ítélete, 19 év fegyházbüntetése alapján esélye sem volt szabadulni. Már a börtönnel is egyértelmű üzenet küldött a Kreml: nem érdemes külföldről hazatérnie egyetlen fajsúlyos ellenzékinek sem. Navalnijt 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, és azóta különböző börtönökben tartották fogva. A 47 évesen meghalt ellenzéki vezetőt az utóbbi másfél hónapban az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva. A halál oka egyes információk szerint trombózis, de persze felreppentek a hírek közvetlen gyilkosságról is.

Az EU 27 külügyminisztere között zajló hétfői megbeszélés elnöke, Josep Borrell külpolitikai főképviselő szerint az összejövetel kiemeli „az oroszországi szabadságharcosok támogatását, és tiszteleg Alekszej Navalnij emléke előtt”.

A külügyminiszterek Ukrajna katonai támogatásáról is beszélni fognak, illetve arról, hogy mi tartozzon bele az EU 13. szankciós csomagjába.

A találkozóra kiélezett helyzetben kerül sor: az Egyesült Államok éppen vitatja az Ukrajnának nyújtott további segélyeket, és Európában sokan egyre jobban aggódnak azért, hogy Donald Trump visszatér elnöki pozíciójába. Az EU-n belül Németország blokkolja a katonai alap újratöltését, mondván, az ország aránytalanul járul hozzá a többi tagállamhoz képest.

Magyarország egyelőre nem hajlandó támogatni a javasolt új szankciókat, amelyek közel 200 – köztük néhány Oroszországon kívüli – vállalatot és magánszemélyt feketelistára helyeznek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!