A Kreml szerint elfogadhatatlan, ahogy a Nyugat Navalnij halálára reagált

2024. február 19. – 12:16

A Kreml szerint elfogadhatatlan, ahogy a Nyugat Navalnij halálára reagált
Navalnij mellett tüntetnek New Yorkban, február 17-én – Fotó: Lokman Vural Elibol / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta hétfőn, hogy szerinte „elfogadhatatlan”, ahogy a Nyugat Navalnij halálára reagált, de az amerikai és európai „visszataszító” kijelentések nem fognak kárt okozni Vlagyimir Putyin elnöknek – írja az Independent.

Alekszej Navalnij halálhírét pénteken jelentették be, azóta Justin Trudeau, Volodomir Zelenszkij és Jens Stoltenberg is reagált a halálhírre, Joe Biden pedig azt mondta, hogy „Putyin felelős Navalnij haláláért”, több országban tüntetéseket is tartottak, a budapesti orosz nagykövetség elé is virágokat helyeztek. Hétfő délig Németh Zsolt volt az egyetlen fideszes politikus, aki azt posztolta: „Navalnij halála korunk botránya”.

Dmitrij Peszkov szóvivő hozzátette, hogy folyamatban van Navalnij halálának kivizsgálása, ami az orosz törvényeknek megfelelően zajlik le. Az, hogy Navalnij holttestét hogyan fogják átadni a családjának, Peszkov szerint nem a Kreml felelőssége. Eközben az Independent arról is írt, hogy állítólag látták Navalnij sérülésekkel teli holttestét egy szalehardi kórházban, ahova Navalnij anyját napok óta nem engedik be. Julija Navalnaja, Navalnij özvegye pedig hétfőn tette közzé a videóját, amiben azt mondja: Putyin megölte a férjemet.

Amikor a CNN arról kérdezte Peszkovot, hogy Putyin miért nem szólalt meg nyilvánosan Navalnij haláláról, a szóvivő azt mondta: „nincs mit hozzátennem ahhoz, ami eddig elhangzott ebben a témában.” Az, hogy pontosan mit jelent Alekszej Navalnij halála, megoszlanak a vélemények: egyes elemzők szerint ez a lépés pont azt mutatja, hogy Putyin aggódott a hatalma miatt, mások szerint egy csak egy természetes tehetetlenségi velejárója a rendszernek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!